Изложба показва историческото ни величие (СНИМКИ)

Картини, предмети и книги омайват посетителите й в НДК

Инициатор и създател на изложбата е Ангел Тодоров

Ако искате да се пренесете векове назад и да се почувствате като част от българската история още от времето на Кубрат, Аспарух и Крум, то непременно трябва да отидете на изложбата „Историческо величие” в НДК. Най-добре ще направите ако заведете и децата с вас, защото точно те ще оценят с истинска възхита случилото се преди повече от 13 века по нашите земи. Днес - събота, е последният ден на събитието в София, след това ще пътува за Плевен, Стара Загора и всички останали от 27-те областни града.

[modula id="3371124"]

В мраморното фоайе на Двореца на културата в столицата е истинска историческа приказка. Наредени са над 50 големи картини, всяка една от тях отразяваща част от величието на българската история със сцени от живота на различни български владетели и герои, а някои от сюжетите са приказни. Майсторството на художниците Васил Горанов, Румен Димитров, Мирослав Йотов и Андрей Бекяров е способно да разтупти всяко българско сърце, което няма как да не си представи събития от началото на българската държавност, както и картини, свързани с легенди за историята ни. Всички те са направени по поръчка на фирмата „Трежер”, която може би ще създаде най-голямата колекция на картини на историческа тематика и тя ще бъде българска.

Освен картините, могат да се видят и изключително интересни предмети, реплики на Панагюрското златно съкровище и на Борското сребърно съкровище. Най-важното е, че посетителите могат да ги пипнат и да си ги закупят, каза за „Труд” едно от момчетата, което е гид по време на изложбата. Това е усмихнатият Илиян Станчев от Габрово, който е облечен в ранно-средновековна униформа и с удоволствие отговаря на всички въпроси. „Ние вярваме, че историята трябва не само да се гледа, но и да стане част от нашето ежедневие. Трябва да присъства и да се уповаваме на качествата на нашите предци”, казва Илиян и натъртва, че воинското му име е Илбарис.

Чаши от авторска керамика с тракийски сцени - ловни, дървото на живота, богинята Бендида, буквално омайват всеки, който се докосне до тях. А бижутата и аксесоарите, са реплики от известни съкровища. Те са направени от истински растения, които са преминали през специална термична обработка - чрез хидролиза се прибавя мед, а след това пак чрез такава технология е прибавено и 24-каратово злато. „По този начин човек може да се сдобие с истинско бижу за цял живот”, уточнява Илиян.

„Историческо величие” е една различна изложба, насочена към възраждането на българския дух и култура. В нея са включени интересни експонати, атракционни, занимания и лекции, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало. Могат да се видят различни скулптори на владетели и герои, както и най-вече посетителите ще могат да преживеят историята по земите на България като участват в различни интерактивни приказки.

По време на посещението човек може да подържи в ръка известната амфора от панагюрското съкровище, да сложи на главата си венеца на Врачанската тракийска принцеса или пък да пие от чаша, изобразяваща ловна сцена на траките.

Инициатор и създател на изложбата е Ангел Тодоров и неговата фирма „Историческо наследство”. „Исках да обединя идеята, че да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която всеки трябва да заслужи. Както са направили нашите предци - те са били с различен етнически произход, но са се отличавали с две основни качества - желание за свобода и героизъм”, казва той.

24-годишният Илиян продължава разходката ни из вълшебната българска история и споделя, че той е от хората, които искат да върнат българския дух. Той чете много исторически романи, като малък много искал да стане герой и точно тази изложба му дава възможност да бъде герой. Габровецът и приятелите му от Шумен, Пловдив и Плевен, ангажирани с изложбата, работят с училища, провеждат истински уроци по родолюбие. И усещат как учителите са вдъхновени от това, което виждат, дори питат как да го направят и те в училище. Илиян и приятелите му са убедени, че на опитите да се пренапише историята може да се отговори само ако успеят да научат как хората да мислят и как да спрат да чуват всичко, което днес им се говори заради грешно разбрана политика. Илиян смята, че ако историята се опира на археологията, то тогава няма как да не се достигне до истината.

Всички деца и ученици, които вече са посетили изложбата през петте дни, са очаровани и вдъхновени от видяното, а лекциите и игрите, които преживяват по време на посещението си там, ще останат за дълго в съзнанието им. Днес - събота, посетителите ще могат да участват в тракийския ритуал „Побратимяване” с помощта на нашите съкровища. „За траките виното не е било просто алкохол, а е било свещено питие. Те са вярвали, че когато се побратимят с вино с нашите съкровища, това е било съюз по-силен от кръвния”, убеден е Илиян.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мариела Балева

Този уебсайт използва "бисквитки"