Ирина Флорин прави нов албум

Поп звездата пее в саундтрака на филма “Ятаган”

Първата й изява на голямата сцена е на “Златният Орфей”

Новият филм на режисьора Андрей Андонов “Ятаган”, който наскоро тръгна по екраните, е озвучен с впечатляващ саундрак с популярни парчета на изпълнители като Искрен Пецов, V:RGO, NDOE и др. Специално за лентата е записано и парчето “Шшшт!” - колаборация между рапъра Homelesz / Хоумлес/ и Ирина Флорин. Текстът е на Томас Калоянов и Христо Христов, а музиката - на Денис Гаврилов. За създаването е използван и семпъл от песента “Тя” на популярната група “Трамвай №5” /композитор Стефан Димитров/, който този път изпълнява Ирина Флорин.

Парчето “Шшшт!” вече има и видео. Интересното е, че и при записа на песента, и при заснемането на клипа Homelesz и Ирина работят отделно - след това нещата се мастерират в общ продукт. Двамата не са се виждали до ден днешен, рапърът не присъствал дори и на официалната премиера на филма “Ятаган”. В своя снимачен ден на видеото на “Шшшт!” Ирина Флорин е на площадката 8 часа при температура минус 5 градуса.

Поканата поп звездата да участва в саундрака на “Ятаган” идва от продуцентите - братя Янаки и Христо Дерменджиеви, по-специално от Христо. “За първи път работя с хора от друга гилдия. Премиерата на “Ятаган” бе много вълнуваща за мен, тъй като бях приета много радушно от целия творчески екип на филма, всички искаха да се снимат с мен”, споделя пред “Труд” певицата.

Предстоящият проект ще съдържа и акустични версии на най-популярните й парчета.

Поп звездата разказва, че в момента записва нов албум. Да напомним, че последният й - “Копринена жена” - излезе преди 10 години, но през това време Ирина пускаше по един-два сингъла годишно. Както обяснява изпълнителката, проектът, който вероятно ще излезе през есента, ще включва около 10 съвсем нови парчета. До лятото ще излязат три сингъла от него. Първият - “Тъмнината вътре в мен”, по музика, текст и аранжимент на Крум Георгиев, вече е готов и до средата на март ще се завърти заедно със своя видеоклип, режисьор на който е Георги Манов.

В новия проект Ирина Флорин ще включи и акустични версии на най-популярните си парчета, като “Мога” и “Някой ме вика” вече са готови. Прави ги с Момчил Колев и част от музикантите, с които работи през последните години.

За новия албум Ирина вече има и прекрасна балада, написана й от Момчил Колев. “Текстът е на поета Елин Рахнев, с който работя за първи път, но съм силно впечатлена от резултата”, казва певицата.

Малцина знаят, че е била в група “Домино”

Ирина Флорин е една от най-разпознаваемите и известни изпълнителки, които се вписват със собствен почерк в историята на родната поп музика. Малцина знаят, че музикалната й кариера тръгва с вокална група “Домино”, а не като соло изпълнител. “Това е факт, който много малко хора знаят или си спомнят. Историята е следната - бях първа година студентка в Консерваторията, когато след едно злополучно турне във Виетнам група “Тоника” се разпадна и Стефан Димитров направи прослушване за мецосопран и алт за сформирането на нова група, която да изпълни на 20-годишното юбилейно издание на “Златният Орфей” неговата песен “Нека да е лято”. Всъщност това беше моята първа изява на голямата сцена, и то на каква! Така че в първата група “Домино” бяхме аз, Маргарита Попова - която пое партиите на Ева, Гого и Иван Христов”, напомня Ирина Флорин. Певицата допълва, че е много благодарна на Стефан Димитров, че я избрал да е член на тази формация. “Това бе страхотен трамплин за по-нататъшната ми певческа реализация”, признава поп звездата.

Стефан Диомов я насочва към соло кариера

След разпадането на първата формация на “Домино”, Ирина Флорин се явява на прослушване за група “Тоника СВ”.

“Диомов обаче тогава ме извика и ми каза: “Виж сега, ти имаш много характерна бленда и харизматична визия, ти не си за групов изпълнител. Колкото и да ми се иска, ще направя голям грях, ако те вкарам в група...” Разбира се, че ми беше тъпо, но... както е казал народът - всяко зло за добро.”

Ирина разказва и за първите си стъпки като соло изпълнителка: “В ония години трябваше да получиш благословията на наложена група от композитори и текстописци. И тогава Киро Мъглата, който създаде дуета на братя Аргирови и Милена, заедно с Найден Андреев ми предложиха да запиша едно преводно парче. И сигурно покрай Найден взеха, че го завъртяха по радиото, после го представих в предаването “Телевизионна неделя”, чийто музикален редактор бе Любомир Дамянов /композиторът на хита на Силвия Кацарова “Големият кораб минава”/. После той написа песен и за мен. Така, лека-полека, започнах да се налагам като певица”, разказва Ирина Флорин.

На една Нова година певицата има изява в Шумен с ФСБ и се сприятелява с музикантите. “Не знам как стана, но заговорихме да направя мой албум - спомня си Ирина. - Тъкмо с тяхна помощ на бял свят излезе първият ми самостоятелен проект - записахме го и на български, и на английски. Така през 1990 г. се появи първият ми дългосвирещ албум - “Краят на началото”. Голяма част от песните, както и всички аранжименти, са дело на музикантите от ФСБ. После работих с двамата Пеповци от група “Атлас” и издадох втория си проект - “Стъклен свят”, а две години след това и “Цвят лилав”. Направих промоцията му една седмица след като баща ми бе починал. Само аз си знам как пях.”

“Така тръгнаха нещата и наложих най-големите клубни хитове, първите, които се завъртяха и по чужди радиа”, връща се назад в годините лилавият цвят на българската поп музика Ирина Флорин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Таня Пушкова

Този уебсайт използва "бисквитки"