Италия обявява амнистия за работниците мигранти без документи

Италианското правителство постигна споразумение за амнистия на работниците мигранти без документи, съобщи днес министърът на селското стопанство Тереза Беланова, предаде БТА.

Въпросът разединяваше управляващата коалиция - популисткото движение "Пет звезди" беше против, а също и опозиционната крайно дясна "Лига".

Това е победа на достойнството на мъжете и жените и на уважението на хората, които живеят изключително тежко, каза пред държавното радио РАИ Беланова.

Беланова, която е бивш профсъюзен деятел от селскостопанския сектор, бе основен защитник на амнистията, която обхваща работниците във фермите, домашните помощници и може да е от полза за стотици хиляди хора.

Тя каза, че амнистията е нужна, за да се попълни недостигът на работна ръка в селското стопанство заради коронавируса и да бъдат предпазени от експлоатация мигрантите без документи.

Италия разчита на сезонни работници от Румъния, България и други източноевропейски държави за прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци. Те обаче не могат да пристигнат заради ограниченията, въведени срещу разпространението на коронавируса.

Беланова каза, че се е опитала да организира специални коридори за чуждестранни сезонни работници, но установила, че "хората не искат да идват" в Италия.

Очаква се амнистията да бъде част от дълго отлаган закон за мерки за стимулиране на засегнатата от коронавируса италианска икономиката на стойност 55 милиарда евро (60 милиарда долара).

По-късно днес може да има правителствено заседание, на което законът да бъде одобрен окончателно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"