Как Роналдиньо стана Краля на Парагвай

Тази история може да е сюжет за касов холивудски филм. Може дори да е като втора част на "Гадняра". Помните ли го? Излезе през 2001 година, а главен герой беше един от най-безкомпромисните футболисти в историята - уелсецът Вини Джоунс. Там той ръководеше затворническа банда срещу корумпирани и зли надзиратели. Типично по холивудски Дани Миън (героят на Джоунс) накрая триумфира.

Всичко това би могло днес да се повтори като истинска история в Парагвай. Какъв е животът! "Агрупасион Еспесиалисада", най-големият затвор в столицата Асунсион, е "домакин" на един от най-виртуозните футболисти, които светът е виждал. Бразилската легенда Роналдиньо играе с останалите пандизчии, докато адвокатите му опитват да го измъкнат от килията. А прокурорите - да го държат по-дълго.

Магическият нападател беше арестуван заедно с брат си Роберто в началото на март, защото влязъл в Парагвай с фалшив паспорт. Влезе в затвора, след като съдът прецени, че може да се укрие или избяга от страната. Съвсем нормално Роналдиньо е със статут на знаменитост зад решетките. Прави си селфита с останалите затворници и дори с членове на сеещата смърт в страната банда РСС. Един от "комшиите" на Роналдиньо е Фернандо Гонсалес Кархало, който е бивш президент на клуба "Спортиво Лукуено". В затвора е и баща му Рамон Гонсалес Дахер, бивш бос на футболната федерация. И двамата са осъдени за корупция.

Роналдиньо, идол за феновете на "Барселона" и "Милан", показва висок дух. Бившият парагвайски национал Нелсон Куевас - Пипино, посети в затвора своя дългогодишен приятел. "Исках да дам всичката си сила на този гений, който промени световния футбол и зад когото са всички парагвайци", отсече Куевас.

Майсторът в плажния футбол Фернандо Луго също отиде лично да провери как се чувства Роналдиньо зад решетките. След това каза на медиите, че не разбира как е възможно да го държат в затвора.

Петък беше специален ден за "Агрупасион Еспесиалисада". Организиран бе турнир по мини футбол. Естествено, всеки отбор искаше Роналдиньо в своите редици. Защото и премията си струваше - 16-килограмово прасе на барбекю след финала. Като бивш футболен началник Гонсалес Кархало първи преговаря с Роналдиньо. С помощта на един от гардовете и с официалното позволение на управата бразилският маг получи чифт футболни обувки.

В крайна сметка Роналдиньо не участва в турнира, но показа феноменалните си умения в демонстративен мач, завършил 11:2. В него вкара пет гола и даде още шест асистенции. Лично се зае да го пази корумпираният политик Куевас, но без никакъв резултат. Носителят на световната титла, Копа Либертадорес и Шампионската лига все още не е забравил нищо от футболния терен. След края на турнира Роналдиньо се снима с победителите и яде от прасето.

И докато отново се радва на свои нови фенове, бразилецът е далеч от оправянето на личните си проблеми. На няколко пъти звездата се замеси във финансови афери. През 2019 година бразилският и испанският му паспорт бяха отнети. 57 пъти Роналдиньо не се явил за плащане на глоби и призовки в родния град Порту Алегре. При ареста си в Португалия 39-годишният нападател оправда фалшивите паспорти като дар от приятел. Адвокатът му се опита да го защити с думите: "Роналдиньо е идиот! Не е знаел, че прави престъпление!"

Прокурорите обаче не са толкова мили. Те започнаха разследване срещу бизнесдамата Далиа Лопес, която е причината Роналдиньо да отиде в Парагвай. Именно притежателката на казина уредила фалшивите документи. В момента Лопес е издирвана и още не е отговорила на полицейските въпроси. В нейни офиси намериха 6000 копия от снимката на Роналдиньо, която е използвана в парагвайския му незаконен паспорт. Така все още точната причина за визитата на звездата в страната е мистерия.

И докато тя бъде разплетена, Роналдиньо продължава да живее в затвора и да играе футбол със съкилийниците си. Някогашният идол на милиони прави финтове и си подава с убийци и крадци. Но и до днес не е изгубил своята запазена марка - огромната усмивка, за която казват, че е мечта за всеки зъболекар по света.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"