Лавров: Няма доказателства, че руски хакери са шпионирали Меркел

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията на германския канцлер Ангела Меркел, че руски хакери са я шпионирали.

"Изминаха пет години. Не е предоставен нито един конкретен факт", каза Лавров в интервю на живо с руската медийна група РБК. Изказвайки се в парламента в сряда, Меркел изрази недоволство, че Русия я е подложила на хакерски атаки, докато тя се опитва да изгради по-добри отношения с Москва.

Тя каза, че има конкретни доказателства за "скандалните" опити за шпиониране. Лавров отправи обвинение, че Берлин е решил, че Москва е виновна, въпреки че "няма факти във връзка с Русия".

"Изведнъж в Бундестага казаха, че всичко това е възмутително и е било направено от руснаци."Германските медии съобщават, че данните от имейл акаунта на Меркел са сред информация, копирани от хакери през 2015 г. при атака, която също е била насочена към Бундестага.

Информации в германски медии определиха заподозрения като Дмитрий Бадин, който също е издирван от ФБР за други кибератаки, включително тези, насочени срещу демократите по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Меркел повиши вероятността от въвеждане на нови санкции срещу Русия, ако подмолната дейност не спре, добавяйки, че от атаките "я боли".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"