Меркел: В интерес на Германия е останалите страни от ЕС да възстановят икономиките си

Германия трябва да помогне на съседите си в Европейския съюз да възстановят икономиките си след приключване на кризата с коронавируса, заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща с депутати от нейния политически блок.

Меркел каза още, че за Германия, като страна износител, е от решаващо значение нейните партньори в Съюза да напредват, позовавайки се на разговорите за програмата за възстановяване на ЕС, чийто обхват и финансиране все още не са дефинирани.

“Не е в интерес на никого само Германия да е силна”, каза канцлерът.

На срещата тя се съгласи с ръководителя на парламентарната група на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус, че Германия ще трябва да преведе значително повече средства в Брюксел и че в решението за тази помощ ще участва Бундестага.

По-рано Бринкхаус заяви, че Берлин иска да помогне на своите партньори от ЕС, но трябва да знае за какво ще бъдат използвани тези средства. Очаква се Европейската комисия да представи преработен проектобюджет следващата седмица.

ФРГ възнамерява да отвори границите си за съседите през юни, според телефонен разговор между германския канцлер и нейния австрийски колега Себастиан Курц.

Кабинетът на канцлера Курц потвърди пред ДПА, че служителите са обсъдили подробности, но не даде повече детайли.

Германия се готви да облекчи ограничителните мерки, а Меркел представи “план в две стъпки” пред своите партийни колеги в Бундестага.

От днес германско-австрийската граница ще бъде отворена за жителите на граничния регион, както и за работещите през границата, след като беше постигнато споразумение за отваряне на няколко по-малки пункта.

Меркел каза, че не иска граничният контрол и ограничителният режим да продължат неопределено време. Според нея правителството ще обмисли допълнителни стъпки за отваряне на границите

Според „Билд“ отварянето на границите ще става постепенно, а граничният контрол ще се извършва на случаен принцип.

От 15 юни границите се очаква да бъдат отворени напълно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"