Най-търсени са жилищата в София за 60-80 хил. евро

Има интерес към къщи край столицата в ниския ценови клас

Предпочитат южните квартали

Тристайните са по 950-1150 евро\кв. м

Най-голямо е търсенето на двустайни апартаменти в София, ново строителство, на цена между 60 хил. и 80 хил. евро, гласи анализ на агенция за недвижими имоти. При тристайните жилища цените са в по-широк диапазон от 90 хил. до 150 хил. евро. Едностайните и многостайните жилища имат по-малък дял от общи брой на сключените сделки. Характерно за пазара е, че се удължава срокът за сключване на сделка, тъй като купувачите са станали по-взискателни и има голям избор на предлагани апартаменти. За завършени тристайни жилища реални сделки най-често се сключват на цени около 130-145 хил. евро.

Повечето запитвания в агенцията за недвижими имоти са за покупка на жилища за собствено ползване. Но голям е и делът на сделките с цел инвестиция. Все по-често има запитвания от българи, живеещи в чужбина, които проявяват интерес за закупуване на жилище в България.

Предлагането е предимно на монолитно строителство, като по-голям процент от сделките са за имоти ново строителство на етап “в строеж”. По-малко са сделките с панелни апартаменти.

Цените, на които реално се сключват сделки за монолитни двустайни апартаменти, са в диапазона между 50 хил. и 90 хил. евро, или 1000-1600 евро/кв. м. (като ниския диапазон се отнася за незавършено строителство) в зависимост от района и и други ключови фактори. Цените на предлаганите тристайни апартаменти варират от 950 евро до 1150 евро за кв. м.

Най-активно сред продавачите е предлагането в кв. Драгалевци със средна офертна цена от 1380 евро/кв. м, следван от Център - 1600 евро/кв. м, кв. Манастирски ливади-запад - 1120 евро/кв. м., кв. Малинова долина - 1074 евро/кв. м, кв. Редута - 1040 евро/кв. м.

Най-предпочитаните райони за покупка на жилище в София са южните квартали. Търсят се имоти и в кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-19, Лозенец, Център, Младост 1 и 2. Засилено търсене има и в различните части на кв. Люлин, поради по-ниските цени на жилищата там.

Интензивно е търсенето и на луксозни имоти. Традиционно купувачите на подобни имоти се ориентират към централните райони на София, като най-предпочитан остава кв. Лозенец. Много сделки в луксозния сегмент има в кварталите Манастирски ливади и Кръстова вада. Купувачите на подобни жилища са изключително взискателни към високото качество на средата около имота и поддръжката на общите пространства.

Продължава търсенето на къщи в близост до София в ниския ценови клас. Предлагането на къщи обаче е по-ограничено. Сключените чрез агенцията сделки са предимно за стари къщи (1960 г. - 1990 г.) в близост до София - Драгоман, Петърч, Бистрица и Банкя.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"