Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Доверието на инвеститорите се възстановява

Сделките с бизнес имоти в Лондон се очаква да поемат нагоре през 2020 г., тъй като политическата несигурност на пазара през последните повече от три години след референдума за Брекзит, вече не е фактор за инвеститорите.

„2019 беше най-лошата година. Продължаваме да се движим с известна степен на предпазливост, но поне един елемент на несигурността отпадна“, коментира Стивън Даун, ръководител на отдела за инвестиции в централен Лондон в консултантска компания.

Търсенето на площи обикновено задава тона на имотния пазар, а в Лондон то е устойчиво. Стабилното търсене би трябвало да създаде условия за повишаване на наемите и на апетита на инвеститорите да купуват сгради и да стартират нови проекти, но ситуацията през 2019 г. не беше такава заради несигурността около Брекзит. В тези времена на объркване собствениците на имоти отложиха предлагането на сгради за продажба до изясняване на ситуацията.

Предприемачите също бяха предпазливи, като новото строителство намаляваше всяка година след гласуването за Брекзит през 2016 г. въпреки силното търсене. Комбинацията от силно търсене и слабо строителство доведе до ниски нива на свободните площи. Това доведе до повишаване на наемите в най-големите бизнес квартали в Лондон. Сега обаче доверието на инвеститорите в Лондон вече се възстановява и очакванията са за ръст на сделките.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"