Пенсионни фондове влагат пари в недвижима собственост

Нисък риск и стабилна възвръщаемост

Пенсионни фондове отговарят на отрицателните лихви, като изкупуват все повече имоти, за да запазят възвръщаемостта си. От осемте най-големи датски пенсионни фонда шест твърдят, че планират да разширят портфейла си от имоти, съобщи агенция Блумбърг. Редица фондове очакват, че доходността на държавните ценни книжа ще остане отрицателна през следващите години. Вече над седем години лихвите в Дания са под нулата, повече от която и да е друга страна в света.

Ян Остергаард от фонда Industriens Pension, който има активи на стойност около 26 млрд. долара, казва, че привлекателността на недвижимите имоти се дължи на “ниския риск” и “стабилната възвръщаемост”. Михаел Брун, ръководител на имотното подразделение на PFA Pension, което контролира активи на стойност 90 млрд. долара, посочва, че повечето от инвестициите на втория по големина пенсионен фонд в Дания са насочени към т. нар. основни проекти. Те включват изкупуване на луксозни имоти и инвестиране в нови сгради, които не се нуждаят от основен ремонт. Но PFA осъществява и проекти, при които съществуващи имоти са реновирани, допълва той.

Един от големите чуждестранни купувачи на жилищни имоти в Дания е американската компания Blackstone Group. Тя придобива жилища и след ремонтирането им ги дава под наем на значително по-висока цена. Това наскоро предизвика гнева на датския министър по жилищната политика Кааре Дибвад. Компанията отговори, че ремонтира сгради, които не са подобрявани “от десетилетия”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"