Проектът „Грета Тунберг“ – начин за злоупотреба

Традиционните „зелени“ организации и партии не подкрепят 16-годишното дете, но се опитват да го използват политически

Свидетели сме на тежко морално престъпление

В България кампанията вече бе политизирана от партийните „еколози“

Грета Тунберг – името на 16-годишното момиче от Швеция сигурно е едно от най-често споменаваните тази година. Невръстната екоактивиска само за няколко месеца успя да раздели световното обществено мнение относно климатичните промени.

Тунберг толкова убедено твърди, че планетата ни е на ръба на климатичен апокалипсис, че дори най-недоверчивите в началото се замисляха дали тя не е права. Но всички „пророчества“ на момичето рухват, когато се прочете мнението на експерти и учени в областта на така нареченото глобално затопляне.

За да се види колко грешна е позицията на екоактивистката, лесно може да се хвърли бегъл поглед и в близкото минало.

През 80-те години на миналия век научният дебат в САЩ е заменен с истерия, която не почива на никакви методики. Прогнозите тогава са, че до началото на 21 век нивото на Световния океан ще се повиши с няколко метра заради глобалното затопляне и Флорида, например, ще е под вода. Нищо такова не се случва.

Сега отново сме свидетели на опит за всяване на паника сред хората по света, свирейки на тънката струна „глобално затопляне“. За съжаление днес методът за популяризиране на твърдението „Климатичният апокалипсис чука на вратата“ е ужасяващ. За глашатай на тези, които имат интерес от подобна истерия, се ползва Грета Тунберг. Вече се изписа за нейните здравословни проблеми и манията й болезнено да се фиксира върху дадена тема, която в случая е „хората убиват планетата“.

Всеки нормален човек ще признае, че да се употребява дете по такъв грозен начин е тежко морално престъпление. Но очевидно сценаристите на този театър не ги е грижа за Грета Тунберг – всички негативи и меко казано малоумия в кампанията на шведското момиче се пишат на неин гръб.

Като пътуването с яхта с „нулеви въглеродни емисии“ (захранвана със слънчеви панели), за да произнесе реч в Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк – този начин на придвижване бил най „щадящ за природата“. Оказа се, че поне двама души от нейния екип са летели със самолет до САЩ. В същото време шведското момиче е заклеймила този транспорт като най-неекологичния. Гафовете не се изчерпват до тук – рекламните надписи на яхтата, която е собственост на Пиер Казираги, принц на Монако, пиенето на вода от пластмасови бутилки, което за истинските природозащитници е едва ли не смъртен грях.

Изобщо кукловодите зад шведската девойка допуснаха редица грешки, породили съмнение за чистотата на каузата й дори у най-доверчивите.

Интерес

Кой има интерес от подобна масова истерия? Проектът „Грета Тунберг“ в своето начало имаше потенциал да вкара сериозен прът в колелото на световната икономика. Всеки финансов спекулант ще подскача от радост с пълни джобове при измислена климатична криза. Въглищата замърсяват, защо не ги сменим с възобновяеми енергоизточници, нищо че са в пъти по скъпи. Ядрената енергия е опасна, хайде и нея да сменим с някоя спорна иновация.

Става дума за опит за погребване на световната енергийна индустрия и търсене на алтернативни варианти, които вече някой сто на сто има идея къде, как и за колко да продаде.

А начело на този абсурд е инсталирано 16-годишно дете, което няма дори бегла представа за какво става въпрос. Това дете с лекота разказва лъжата как имало „научен консенсус“ - 97% от специалистите били категорични, че човекът е основният фактор за климатичните промени.

Манипулацията беше развенчана бързо – преди 3 дни 500 учени-климатолози подписаха и изпратиха в ООН Европейска декларация за климата. Основните експертни и обосновани изводи в нея са, че няма извънредна ситуация по отношение на климата и затоплянето става много по-бавно от очакваното. И още - „глобалното затопляне не е увеличило количеството на стихийните бедствия“.

„Климатичните модели имат много недостатъци и като политически инструменти съвсем не са безупречни. Нещо повече, те по-скоро преувеличават влиянието на парниковите газове, такива като CO2 (въглероден диоксид). Освен това те игнорират факта, че обогатяването на атмосферата с CO2 е изгодно. Призоваваме Ви да следвате климатичната политика, основана на разумната наука, реалистичната икономика и искрената грижа за тези, които страдат от скъпоструващите, но ненужни опити за смекчаване на последствията“, пишат учените.

Сега си спомнете какво говори Грета Тунберг и сравнете измислиците й с резюмето на писмото два реда по-нагоре. На кого вярвате?

Разделение

Докато Грета Тунберг пръска лъжите на своите кукловоди в ООН, прави впечатление, че така наречените традиционни „зелени“ организации - Световен фонд за дивата природа (WWF) и „Грийнпийс“ не заявят подкрепа.

Доказано е, че двете организации отдавна са превърнати в мегакорпорации, които управляват бизнес за милиарди, маскиран зад екологична кауза.

Причината е именно в целта на кампанията на 16-годишното момиче – саботаж срещу световната икономика.

WWF и „Грийнпийс“ са част от тази икономика. Например WWF е в тясно сътрудничество с компании, като производителя на генномодифицирани продукти Монсанто. От това „съдружие“ Фондът, регистриран като офшорка в Швейцарската конфедерация, печели стотици милиони евро на година.

WWF си партнира и с други фирми във вкусово-хранителната промишленост. Имаше период, в който Световният фонд издаваше сертификати на компаниите и така се печелеха и потребителите, деклариращи че консумират само природосъобразни продукти.

Така че действията на Грета Тунберг очевидно застрашават многомилионната печалба на WWF, удряйки по техните партньори – големите корпорации в Европа и САЩ.

Що се отнася до „Грийнпийс“ - срещу кого ще се борят, ако световната индустрия умре, каквото на практика иска Тунберг? Например как от „Грийнпийс“ ще се хвалят, че са саботирали поредната въглищна централа в Източна Европа?

Точно заради това няма отчетлива и официална положителна реакция от тези „природозащитни“ организации, зад чиято „екологична“ маска се крият огромни бизнес интереси.

Безусловна подкрепа за Грета Тунберг не са дали и „зелените“ в Европейския парламент, които чакат удобен момент, за да използват политически кампанията на детето.

Както винаги, само в България имаме изключение, което може да се опише с поговорката, че сме „по-католици от Папата“. Тази сентенция беше демонстрирана по най-идиотски начин от миниатюрна опозиционна партия с дългогодишен и болезнен стремеж към властта.

На 20 септември в София бе проведена Глобална стачка за климата – именно така започна историята на Грета Тунберг. Тя протестираше пред шведския парламент сама. После кампанията бе подета от хиляди нейни връстници в цяла Европа – протест на деца срещу „глобалното затопляне“. Наивно, без аргументи, без знания, но чисто, по детски.

В София деца нямаше. Най-отпред беше Борислав Сандов от партията „Зелено движение“, която заедно с „Да, България“ на Христо Иванов-Бойкикев и ДСБ на ген. Атанас Атанасов е в коалицията „Демократична България“.

Вместо протест на малчугани и тийнейджъри за опазването на природата, имаше дангалаци от българските „зелени“, които го обърнаха на политика и искаха министерски оставки. И опорочиха дори невинната идея деца да застанат идеалистично и без аргументи в защита на природата.

А в световен мащаб проектът „Грета Тунберг“ е обречен на неуспех, защото рано или късно хората ще чуят гласа на учените и ще се успокоят. 16-годишното момиче ще остане в историята като поредния фалшив пророк, вещаеш климатичен апокалипсис.

Вижте във видеото как Грета Тунберг отговаря на въпроси без да има от какво да чете, тоест без сценарий:

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Горан Георгиев

Този уебсайт използва "бисквитки"