Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар

Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Щастливият човек е здрав и ще го различите безпогрешно по усмивката, споделя проф. Кънева. Като учен, достигнал високи постижения в света на изследванията на природата, е убедена в нейните непрестанно удивляващи ни свойства. Кънева е ръководител на група в Института по органична химия на БАН с център по фитохимия и от години се е посветила на мисията да изучава заложените уникални съставки в различни представители на растителния свят.

Тяхната антиоксидантна и биологична активност е обект на интерес на търсачи като професорката и не случайно тя е работила с изследователски екипи от Индия, Русия, Испания и др. Билките и лечебните растения имат безброй качества за опазване на човешкото здраве и могат да са безценна част от нови съединения, създавани от учените. Проф. Кънева посочва като най-достъпен и популярен пример нашия мурсалски чай - ендемит с уникални възможности за полезно въздействие върху хората.

Заболяванията се причиняват от загубената хармония с природата и най вече от оксидативния стрес. Атаките върху живата клетка са безброй, тя им се съпротивлява, но застигната от радиация например, може да се предаде. Възможностите й за самовъзстановяване обаче, извън катастрофични външни процеси, са неограничени, убедена е жената.

Доказва го и нейната лична история, на моменти граничеща с невъзможното. Но невъзможно само според стандартите на официалната медицина, не и на алтернативните методи, сред които се откроява плодолечението. То е най-близо до вековните български традиции, от които са взели мъдър опит и вдъхновение Лидия Ковачева и последователката й д-р Емилова.

Кънчева и д-р Емилова се срещат, докато професорката подготвя край Варна международна конференция по своята научна сфера. Знаела за лекарката, но заради много ангажименти не успявала да отдели време и да се откъсне от всекидневната въртележка и да направи програмата. Спомня си колко впечатлена била от първия въпрос на д-р Емилова - как е допуснала при всичките си знания и професионални върхове да остане в хватката на безброй болести и медикаменти. Доверието на Весела, че е открила своя верен път в битката със страданията, било веднага спечелено.

Била на 39 години, когато напипала бучка на гърдата си и със съзнанието на добре информиран човек само след дни била на операционната маса. Но след успешната интервенция се появили сърдечни усложнения. Весела получавала болки в сърдечната област и мъчителен задух. Заради пристъпите я лекували в кардиологично отделение и започнала да приема многобройни медикаменти. Имала увреждане на бъбреците, диабет втори тип, високи нива на кръвното налягане. Получавала отоци по тялото, движела се трудно заради проблеми с коленете и към списъка с лекарства се прибавяли още и още.

Преминала през най-тежкия си период - почти не можела да ходи, говорела трудно. Проф. Кънчева определя себе си като борбен човек и решила да се изправи сама от непрогледната ситуация. Била й определена висока степен на инвалидност, но тя настоятелно поискала от комисията да преразгледа решението и да й се даде право да работи, защото не искала да се предаде. Мотивация намирала и в двете си, вече пораснали деца. Не искала да я запомнят като обречен и потопен в страдания родител.

Когато посетила за пръв път медицинския център - през 2016 г., Весела тежала 123 кг при ръст 166 см. Опитвала различни диети, но ги определя като мъчения без траен ефект. Най-зле се почувствала от режима на Дюкан и бързо го прекратила. Според д-р Емилова състоянието на жената е можело да се влоши фатално от обилния прием на животински храни.

Проф. Кънчева направила самостоятелно 15-дневно гладуване, следвайки съветите на д-р Емилова. Бързо свалила 10 кг, кръвното налягане се нормализирало, общото състояние се подобрило. Лекуващият кардиолог останал изненадан от резултатите и казал, че за пръв път от години вижда сърцето на жената да работи нормално.

Имала да извърви още дълъг път към здравето, но вече била убеден последовател на програмата и започнала с промените. Ограничила месото и млечните продукти, сладките неща, кафето, черния чай. Убедена е, че здравословното хранене в детските години, към което се придържали родителите й, дало защита на организма, въпреки промененото в зряла възраст меню. Сега Весела отново избира любимите от детството храни, които съвпадат с препоръките на медицинския център. Основното ядене за обед и вечеря са плодове и зеленчуци, много салати. Към тях прибавя козе сирене и риба, но не всеки ден.

При посещенията на жената в центъра през отминалите две години се отчита сериозно подобрение, и то след като са спрени многобройните лекарства, които станали непотребни. Изчезнали са отоците, кръвното налягане се е нормализирало, сърцето работи с лекота, за която Весела не е и мечтала. Имунитетът се е подобрил дотолкова, че нито веднъж не се разболяла, въпреки че четиримата внуци редовно донасят по някой вирус. Явно радостта от общуването с тях на здравата им баба е по-силна и от най-упоритата зараза.

Проф. Кънчева е много щастлива и от овладения диабет. Много хора са изненадани, че консумирам грозде и банани и кръвната ми захар е в норма. Това са стари догми, срещу които трябва да се изправи здравната култура. В университета не се изучава природосъобразно хранене, а то може да спаси много хора от тежки болести и инвалидизация.

За Весела е предизвикателство да се отговори на въпроса как една програма на плодове, чай и мед има универсален ефект при различни диагнози. Част от отговора е във волята да направиш стриктно нещата, препоръчвани от д-р Емилова и доказани от опита й през цели 26 години, убедена е тя.

В късната есен на миналата година жената идва в медицинския център за 5-дневно захранване след поредното дълго самостоятелно гладуване. Свалила е 18 кг, редовно кара велоергометър, плува и излъчва енергия за цял екип млади изследователи. Планира да покани д-р Емилова за гост лектор на следваща международна конференция, която предстои да организира.

 

Рецепта на консултант Пламен Иванов

Зелено смути

1 обелена и нарязана на едри парчета ябълка, 1 банан, 5-6 стръка рукола, 2 обезкостени фурми и 150 мл вода се блендират до получаване на гладка смес.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Калина Цачева

Този уебсайт използва "бисквитки"