Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях

Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Вицепремиерът: „Проблемът е толкова наболял, че ако не се вземат мерки до 1-2 години, има сериозен риск за етническия мир у нас”

Началото на следващата седмица стратегията на ВМРО влиза в Министерския съвет

Закъснели сме с проблемите с две десетилетия

Никакъв интерес не проявяват циганите, че държавата е дала 1 млрд. лева за тяхната интеграция с бюджет от различни програми и системи. Този и други факти, свързани с неуспялата интеграция, бяха съобщени по време на кръгла маса за циганизацията в България, организирана от заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов.

„Близо 1 млрд. лева са разходвани за интеграция на ромите за периода 2007-2018 г., без резултат”, обяви Каракачанов. В Гранитната зала на Министерския съвет вицепремиерът обсъди предложената от него Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос с професори, академици, интелектуалци, артисти, представители на НПО-та и граждани.

Каракачанов отчете, че прякото финансиране от държавния бюджет за периода 2007 - 2018 г. е малко над 196 млн. лева, а външно финансиране по оперативни програми - над 618 млн. лева. Те са изразходвани от 500 цигански НПО-та, които са „направени само да реализират парите от тези програми и после нищо особено не било свършено”.

„Няма точни данни и колко пари са отишли за персонала в администрацията. Тя е около 500 души. Ако броим, така че да вземат минимални заплати, то за възнагражденията и осигуровките им отиват 5 млн. лв.”, допълни той. Каракачанов обясни, че в момента у нас има два действащи документа за интеграция на циганите, но повече били в посока на това българите да станат по-толерантни към тях, а не ромите да се интегрират в обществото.

”България има няколко документа, по които се уж се провеждаше интеграцията на ромското население - Национална стратегия на България за интегриране на ромите и Национален план за действие за изпълнението й”, каза вицепремиерът, като подчерта, че сме закъснели с две десетилетия за справяне с проблемите, свързани с циганското население.

По думите му сред мерките в концепцията са такива насочени към държавните органи, от които зависи приобщаването на циганското население, и такива срещу засилването на злоупотребите със социални плащания. Вицепремиерът настоя за акцент върху социализацията и приобщаването на ромите към законовите норми в България, образованието да стане задължително, да се премахнат гетата и да се увеличи контролът, така че да не се допускат незаконни строежи.

Каракачанов уточни, че най-късно в началото на следващата седмица ще внесе концепцията в деловодството на Министерския съвет с всички корекции.

В началото на февруари вицепремиерът разпространи концепцията. Един от поводите за това беше агресията на 7 януари 2019 г., когато командос бе пребит от двама цигани на пътя в село Войводиново. Там възникна напрежение и покрай събарянето на незаконните постройки в махалата.

„Основното, което би дало резултат, е всички български политици да отчетат ситуацията за проблемите на ромското население”, подчерта военният министър. И продължи: „Има политици, които се изказваха отрицателно за стратегията, но когато ме срещаха в Народното събрание казваха: „Да, стратегията е хубава, ама нали знаеш, политика”. Е, докато си играем на политика, държавата изчезва”.

„Проблемът с циганизацията е толкова наболял, че ако не се вземат мерки до 1-2 години, има сериозен риск за етническия мир у нас”, категоричен бе Каракачанов.

По думите му в последно време имало много обвинения, че концепцията е дискриминационна, но никой не е успял да посочи, в който и да било текст да има някакви дискриминация.

Предстои да бъде внесен законопроектът за обществено полезния труд, уточни вицепремиерът Каракачанов. „Хора които не плащат административните си глоби ще го отработят с обществено полезен труд”, каза той. Според Каракачанов така ще спрат случаите, в които един социално слаб циганин извършва дребно престъпление и избягва административно наказание 50-200 лв. глоба.

 

Участниците в кръглата маса пред "Труд"

Христо Мутафчиев, Председател на Съюза на артистите:

Беше крайно време да се появи такъв проект

Смятам, че мерките са правилни. Беше крайно време да се появи такъв тип проект, защото сме се нагледали и наслушали на толкова неща, с които хората от ромската общност не се съобразяват. В този случай законите или важат за всички, или не важат за всички. Какво значи роми да гонят със сопи и с брадви полицаи и да бият лекари, а ние да трябва да сложим охрана на тези лекари и да плащаме за нея? Защото те могат да си позволят да не спазват закона и никой не ги санкционира. Мерките трябва да са още по-крути, но и трябва се прилагат със спазване на човешките права и законите. Този път мерките за интеграция ще сработят, защото обществото се е уморило от безобразията на хора от ромската общност. Аз съм за тази концепция. Тя би трябвало да бъде част от плана и стратегията за развитието на държавата въобще.

 

Милен Миланов, представител от циганската общност:

Ромите не сме представени във властта

Смятам, че ние ромите не сме представени във властта. Проблемите на общността ще бъдат решени само, когато ние участваме във взимането на решения, иначе няма да се случат нещата. Присъствам на кръглата маса, представлявайки себе си, за да изразя собственото си мнение. Искам да изразя соята позиция, защото ромите не са представени в процесите на взимане на решения в държавата. Трябва да има сериозен обществен дебат по въпроса с интеграцията им.

България е най-добрата страна по отношение на разписване на стратегически документи, на оперативни документи. Този занаят сме го изучили и ако съберем всички документи, ще съберем три завода за хартия, в които ще работят само цигани. Нещата не се случват, защото има огромна дистанция между елита и хората по места. Събарянето на ромски къщи по време на зимата не е хуманно и не трябва да се случва.

 

Андрей Слабаков, режисьор:

Да не пращаш деца на училище е углавно престъпление

Концепцията е готина, но изключително закъсняла. Трябва да бъде по-радикална. Всякакви глупости около „това са нашите традиции” и след това дете ражда на 10 години, просто е абсурд. Това е нецивилизовано. Аз не съм много малък, но съм живял щастливо до 1989 г. и вратите не се заключваха. Никой не крадеше. Циганите са абсолютно превъзпитаеми, но се иска да има някакъв тип държавна политика. До 89-а година е имало политика, дали е хубава или лоша, е отделен разговор, но е имало някаква, а в момента няма. Смятам, че непращането на децата на училище е углавно престъпление. Ти унищожаваш бъдещето на това дете завинаги. Естествено има хора, които не искат ромите да бъдат цивилизовани и образовани. Защото прост и необразован човек се управлява много по-лесно. Интеграцията е двустранен процес. Това е като арабска интеграция във Франция – трици.

 

Александър Сиди, депутат от ВМРО:

Махалите са източник на приходи

Смятам, че това е пътят, по който трябва да вървим. Това е най-правилната позиция да се търси решение, защото обществото остава с усещането за неравенство в различните етнически групи. Като представител на еврейската общност в България мога да ви кажа, че няма нито една организация в държавата, която се занимава с интеграция на евреи или арменци. Причината е, че те са добре интегрирани в българското общество. Има над 500 организации, които се занимават с интеграция на цигани, което означава, че има проблем. Това е причината да продължаваме да си говорим за интеграция. Деленето на етнически принцип е абсурдно. Това, че някои хора се опитват да го правят успешно, всъщност води до това ние вече 30 г. да имаме хора, които живеят в гетата в ужасяващи условия и хора, които искат това да продължава да се случва, защото по този начин печелят не малко пари.

Пакет от мерки в документа

Премахване на гетата и спиране на помощи

Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България включва пакет от мерки. Част от тях са:

  • да се премахне професията „социално слаб”, като се сложи таван на социалните плащания към 1 лице или домакинство на годишна база.
  • задължителна детска градина за циганчетата на 4 и повече години;
  • лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата; тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат. При отказ - спиране на социалните помощи и образователно-трудова повинност;
  • родителите на децата родители, както и самите те, да нямат достъп до социалната система и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство. При циганките с над две деца да се премахне статутът „самотна майка”. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности;
  • задължителни ваксинации за всички цигани - и деца, и възрастни. При отказ - отнемане на помощите;
  • използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия „спешност”;
  • всички незаконни постройки да се съборят.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"