Путин: Ситуацията с коронавируса в Русия е изцяло под контрол

Руският президент Владимир Путин увери, че ситуацията с коронавируса в страната е "изцяло под контрол" и "всичко ще бъде наред".

"Всички нива на властта в Русия действат ритмично, организирано, отговорно", каза той в излъчено по телевизията поздравително слово по случай Великден, съобщи БТА.

"Федерацията разполага с необходимите ресурси и резерви, за да защитава хората в условията на коронавирусната криза и да подкрепя икономиката. Държавното ръководство използва пестеливо и прецизно тези ресурси, действа изпреварващо в борбата с вируса. "Всичко ще бъде наред с Божия помощ", заключи Путин.

В обръщението си руският президент се отказа от официалния подход, обичаен в подобни случаи. На Великден той записа видеоклипа си без вратовръзка, седнал пред запалена камина. На масичка до фотьойла му имаше чайник с чай, козунак, боядисани яйца и "пасха", както наричат в Русия традиционния великденски сладкиш, приготвян от извара. До камината бе сложена икона, посочва агенцията.

Владимир Путин работи дистанционно, но "всекидневно и много напрегнато" - той ефективно ръководи в режим на ръчно управление борбата с коронавируса в Русия, заяви междувременно в телевизионно предаване говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Като пример той посочи проблемите с покупката на апарати за обдишване и оборудването на допълнителни легла в болниците. "Фабриките работят на три смени, но не се справят с обема на поръчките", поясни Песков.

Графикът на Путин за идната седмица отново включва всекидневни съвещания и срещи, също главно чрез видеоконференции, каза той. Заради ситуацията с коронавируса вече от седмици руският лидер участва в провежданите от него прояви главно чрез видеовръзка от резиденцията си Ново Огарьово край Москва, напомня ТАСС.

По данни на федералния оперативен щаб в Русия до момента са регистрирани 42 853 заразени с причинителя на Ковид-19, оздравелите са 3291, починалите - 361.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"