“Разхлабване” в карантината, “затягане” в политиката

Хората мечтаят за свобода в ежедневието, политиците - за спечелването на властта

Беше 1 ноември 1989 г. Ден на българската журналистика. В Бояна имаше събрание, на което ни говори Живков. След това се упътихме към салоните, където беше подредена софра, която, както ни обясниха, се плащала от Съюза на българските журналисти, т. е. от нашия членски внос. Обясниха ни, че „по сценарий“ другарят Живков и другите от трибуната трябвало да се размесят с нас, затова ни канят на своите маси. По време на вечерята стана дума за Кашпировски. Тогава Живков каза:

- Руснаците добре са го измислили с този Кашпировски. Що не вземе и нашата телевизия да измисли нещо такова, ами само се чуди как да тревожи хората...

Това последното бе адресирано повече към апаратчиците, които закимаха с глава в знак, че са разбрали дълбокия смисъл. А смисълът не беше никак плитък.

Малко след това Живков се сбогува и си тръгна.

Това беше само десет дни преди десети ноември...

Всякакви аналогии със съвременността не са уместни!

Ако съществуваше специална награда за телевизионен подвиг на седмицата, негов стопроцентов носител трябваше да бъде министърът на финансите, който обяви на сутрешен брифинг решението на управляващите да не се удължава извънредното положение. Владислав Горанов обясни, че извънредни мерки ще се налагат и през следващите два месеца. С мерките в епидемиологичната обстановка ще бъде овластен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. А що се отнася до всякакви други мерки относно стопанския и икономическия живот, те ще бъдат обличани в законова форма. С една дума, извънредното положение се запазва за още два месеца, но под друго наименование. Но тъй като прочутите със своята интелигентност репортерки усетиха, че тук има нещо скрито, питаха и питаха какво точно става. И министър Горанов около 12 пъти с витиевати фрази обясняваше сложната формулировка. Всеки път по малко по-различен начин, но без да излезе от бюрократичния шаблон.

Въобще Владислав Горанов е интересна фигура на политическия небосклон. Обикновено по света министрите на финансите не се занимават с партийна работа, бягат от идеологията, отдадени са на своята експертност. Има немалко случаи, когато се сменя режимът в дадена страна, но министърът на финансите се запазва. Нашият министър в критични политически ситуации обединява функции, с които не е натоварен официално - и като втори човек в партията, и като вицепремиер и с всякакви деликатни мисии. В този случай той е бил натоварен лично от премиера да оглави въпросния брифинг. Не пренебрегвайте такива знаци!

В тази изпълнени с напрежение дни в сряда вечерта премиерът изправи на нокти телевизиите с внезапното си решение да направи изявление по повод участието си в Европейски съвет. БТВ буквално повтори всичко от централната си новинарска емисия, очаквайки включване на премиера. След като се изчерпа тази възможност, обявиха, че ще чуем Борисов в последна емисия и включиха очаквания сериал. Нова телевизия още преди тях бяха решили да не чакат.

Време е вече, особено след формалното закриване на извънредното положение, Борисов да направи ревизия на безцеремонната си окупация в продължение на часове на телевизионната трибуна, като обикновено новото в тези монолози е в рамките на 2-3 минути. Сигурно ще намалеят и „бисерите“ като „тулупи“, „главанаци“ и др., които го злепоставят. В моята практика в продължение на десетилетия се знаеше, че само президентът и премиерът имат право на извънредно изявление по БНТ, което обикновено е в рамките на десет минути най-много. Време е вече, защото ефектът сред зрителите не е благоприятен за неговото его. Тази злоупотреба може с основание да се тълкува и като елемент на диктатура.

Очакваме от премиера и от кабинета като цяло, да удържи до край позицията ни по кандидатурата на Северна Македония за ЕС. Ние пропуснахме да поставим условията си още при подписването на договора за добросъседство и приятелство, няма защо да се колебаем на последния рубеж. Нека се поучим от Атина. Защото бъдете сигурни, че в Скопие, както и в Белград, ще изострят още повече тона си към България, когато постигнат целите си.

Едно интервю на БТВ с Васил Божков внесе нов елемент в политическата обстановка. Очевидно това е само началото, той ясно намеква, че ще продължи с обвиненията си, ако не получи знак, че е възможна сделка. Намеса на Борисов във футбола ще засили напрежението.

И тъй, на политическия фронт „затягането“ се засилва. Атаките срещу президента все повече добиват облика на планирана кампания. Началото отбеляза иначе кроткият Тома Биков. Плюсовете от успешното управление на битката с корона вируса могат лесно да се стопят, когато наяве е трудно удържана нервност.

 

Телевизионна пролет

В програмата на БНТ безшумно зае мястото си предаване със скромен, но ерудиран водещ и с безценна музикална информация „Моят плейлист“. Амбициозният проект на Нова телевизия „Неделята на Нова“ се утвърди категорично и конкурира успешно БТВ. Водещата Мая Костадинова намери себе си в конгломерата от мащабни блокове. Завърна се Диана Найденова, все едно не е отсъствала. Емо Чолаков се настани в праймтайма.

В телевизията на Слави „7/8“ неочаквано убедителен е доскоро рошавият сценарист Тошко Йорданов като водещ на „Студио Хъ“. По ТВ+ Веско Дремджиев и неговите гости бият големите телевизии с качествените коментари. По „Евроком“ Владо Береану блести с артистизъм и граждански патос. Старата школа не се предава.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иван Гарелов

Този уебсайт използва "бисквитки"