РЗИ-Сливен: Заразените медици са ползвали неправилно предпазните средства

Сливен е в критична ситуация. В града изпращат спешно лекари и медици, след като болницата спря приема на пациенти с коронавирус заради недостиг на персонал в Инфекциозното отделение. То остана с един лекар след смъртта на д-р Илиана Иванова и заразяването на част от персонала.

Днес институциите излязоха с първа официална информация за случващото се болницата, превърнала се в огнинще на коронавирус. Според РЗИ-Сливен от самото начало на пандемията екипите имат предпазни средства, но са ги ползвали неправилно. От днес всички медици на първа линия ще разполагат с еднократни защитни средства, защото досегашните са минавали през пералното на болницата, предава БТВ.

"Първите структури, които са осигурени с лични предпазни средства, са Центърът за Спешна помощ, Спешно отделение и двете отделения, които работят с инфекциозно болни. Не е имало случай за липса на лични предпазни средства на тези места. Опасяваме се, че е неправилно боравене с личните предпазни средства-дали при свалянето или по време на работа", уточни директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова.

Направени са тестове на цялото Инфекциозно отделение, очакват се резултати от шест проби. Двама лекари и четири медицински сестри бяха командировани да спасяват отделението От 16 пациенти в отделението, шестима са лекари, заразени по време на работа, има и петима санитари и сестри. Според здравната инспекция в града, огнището пламнало въпреки проверките за ползването на предпазни средства. След всеки заразен издавали нови препоръки, но медиците допуснали грешка.

Според здравните власти, починалата от COVID-19 д-р Илияна Иванова се заразила след необезопасен контакт с придружител на пациент. На 14 април тя е дала отрицателен тест. Състоянието на съпругът и близките й, които също са заразени, остава стабилно. Новите заразени се пренасочват към Военната болница в града. В момента там са приети 12 пациенти с коронавирусна инфекция, има още осем легла. Преди отделението да отвори за нови пациенти ще бъдат взети контролни проби от лекари, сестри и санитари. Вероятно това ще се случи в средата на май, след пълна дезинфекция. Апелът за доброволци в отделението остава. Започва и тестване на персонала във всички социални заведения в града.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"