Ричард Гиър се слял с вселената

Актьорът е будист от 42 г.

Далай Лама е духовният водач на актьора

Холивудската слава върви ръка за ръка с известни странности в религиозната ориентация. Огромен брой звезди се поддадоха на модата и станаха последователи на Сциентоложката църква. Немалко са и будистите. Като един от най-известните и най-отдавнашните будисти в киноиндустрията е актьорът от „Хубава жена“ Ричард Гиър. Носителят на Златен глобус заема важно място в рубриката на „Труд“ „Кристална топка“, макар да не е точно окултист.

Ричард Гиър е един от най-отдавнашните и най-известните последователи на будизма в Холивуд. Преди да обърне духовните си очи към Изтока, той е имал много търсения. Още в училище се увлича по философията и история на религията. Той с желание разказва за това в многобройни интервюта.

"Бях на двайсет-двайсет и няколко, когато започнах да надавам ухо за пътя на дхарма. Като всички младежи бях неуверен, търсех смисъла на живота - или по-скоро не виждах смисъл в живота. И в такъв момент попаднах на книга за тибетския будизъм. Бях като ударен с мокър парцал. Не можех да се откъсна, четях алчно, почти не спях."

Това, което му се струва най-примамливо е, че човек може да избяга от този свят, да се слее с вселената, без практически да му се налага да бяга. "Възможността да си тук, но в същото време да те няма. Това ме потресе! Не бях допускал, че е възможно. В началото се насочих към дзен будизма. Първият ми учител беше Сасаки Роши. Отидох на сешин - тридневен семинар по медитация в Лос Анджелис. Преди това няколко месеца се бях подготвял, като се разтягах всекидневно, за да мога да издържа.

Вълшебно пътешествие

Със Сасаки Роши за първи път имах магическо изживяване. Но и за първи път си дадох сметка, че ми предстои много работа. Че пътят, който съм си избрал съвсем не е лесен - не е само да излизаш от тялото си и да се рееш безгрижно из космоса. До този момент имах една романтична представа за вълшебното пътешествие, което търсех. Но тогава разбрах, че човек трябва да претърпи сериозна трансформация на съзнанието - такава, за която се изисква цял живот да се трудиш. Сасаки Роши беше много суров и в същото време много благ учител.

Бях новак. Нищо не знаех. Хем бях курназ, хем бях безкрайно неуверен и объркан. Дотам бях стигнал, че дори не смеех да се явя на докусан - разговора на четири очи с учителя. Трябваше насила да ме завлекат. Седях си аз срещу него, бях си глътнал езика, а той се усмихна и каза: "Сега вече може да започнем да работим."

Бях на 24 г. по това време. Спомням си че прекарвах месеци в скапаното си апартаментче, по цял ден практикувах тай чи и медитирах. Сякаш цял живот съм се занимавал с това. Преживяванията ми по време на медитация ми изглеждаха много по-истински от реалния живот.

Далай Лама се смее с глас

Ключово за вярата му е мистично изживяване в по време на пътешествието му до Непал през 1978 г., когато се запознава с Далай лама. С това започва духовният му път, но следва едно много важно изживяване – срещата с Далай Лама. Ричард Гиър вече е известен актьор, когато заминава за Индия. „Запознахме се в Дхармсала, където до ден днешен се провеждат срещите ни. Това промени изцяло живота ми.“

Наричат Дхармасала „индийската Шотландия“. В горната част на града е резиденцията на Далай Лама XIV и тибетското правителство. Там всяка година от февруари до март ръководителят на тибетските будисти изнася публични лекции. Всеки може да се опита да получи лична аудиенция, стига да се запише поне 4 месеца по-рано.

Преди съдбовната си среща с Далай Лама Гиър вече 5-6 години изучава дзен будизма. Но за негово разочарование, когато се запознават, учителят се обръща към него с думите: „Ти нали си актьор? Я да те питам едно нещо...“

„Казах си: ох, само не за актьорството... Аз съм дошъл тук да получа отговори, да търся просветление, а той иска да говорим за кино!“ „Като плачеш на екрана или пък си ядосан, това наистина ли е? Наистина ли изпитваш тези чувства?“, задава въпроса си Далай Лама. „Ами, да, за да изглежда убедително за зрителя, най-добре е да изживяваме истински тези емоции,“ – отговаря му с професионална рутина Гиър.

Далай Лама се вгледал в очите му, а после се залял в смях. Сторило му се комично колко важен този актьор. Как си мисли, че тези изживявания са реални. Че въобще емоциите са реално нещо! И влага толкова усилия в това да си повярва, че всички тези чувства – болка, омраза, страх - са истина. След това разговорът потръгва в насоката, за която копнее младият търсач на истината. Това е втората разтърсваща среща за Ричард Гиър.

„Не съм си помислил: край, сега ще даря всичките си притежания и отивам в манастир. Но имах усещането, че точно това трябва да правя в живота си - да работя с тези учители, в това учение, да науча всичко, колкото е възможно повече.“

Гиър признава, че гуруто често е суров към него, дори сопнат. „В началото усещаше, че съм твърде крехък, чуплив сякаш. И тогава се държеше с мен много мило. Но, след като позакрепнах, спря да се церемони. Но дори когато е взискателен и твърд с мен, той пак го прави с любов и доброта.“

Животът пречи на концентрацията

Впечатляващо е как звезда от величината на Ричард Гиър успява да съчетае дисциплината и целеустремеността по пътя на дхарма с ангажиментите си в киноиндустрията. „Животът тук много разсейващ фактор. Доста лесно е да загубиш концентрация, като те връхлетят различните ангажименти, светски събития и т.н. Когато се връщам в Индия, това ми помага да се опомня, като отново осъзная закъде съм тръгнал, каква е целта ми на този свят.“

Заради подкрепата си на независимостта на Тибет, Гиър има вечна забрана за влизане в Китай. През 1993 е прокуден и от церемонията по връчването на Оскарите, след като използва трибуната, за да говори срещу китайското правителство. Гиър бойкотира и летните олимпийски игри 2008 в пореден опит да притисне Китай за тибетската независимост.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кирил Клюмов

Този уебсайт използва "бисквитки"