Словашкият президент прие оставката на премиера Роберт Фицо

Андрей Киска възложи съставянето на нов кабинет на вицепремиера Петер Пелегрини

Словашкият президент Андрей Киска прие днес оставката на премиера Роберт Фицо, за която настояваше опозицията след убийството на журналиста Ян Куциак и повери съставянето на ново правителство на досегашния вицепремиер, съобщи Франс прес.

Петдесет и три годишният премиер от левицата връчи оставката си на Киска пред телевизионните камери. След това държавният глава официално възложи на 42-годишния Петер Пелегрини, също социалдемократ, да състави нов кабинет.

"Единствената причина за оставката ми е да не позволя хаос в страната си и да гарантирам стабилността. Предсрочни избори нямаше да донесат никаква стабилност", заяви Фицо пред журналисти след посещението си в президентството.

"Никъде не отивам. Ще бъда активен председател на най-силната политическа партия", добави лидерът на левоцентристката формация "Смер - социална демокрация".

"Ориентацията на Република Словакия е проевропейска и атлантическа. Новият министър-председател ще има подкрепата ми в тази насока, както и за опазването на силна, модерна и социална държава", каза още той.

Словакия изпадна в дълбока политическа криза заради убийството на 27-годишния разследващ журналист Ян Куциак, застрелян с годеницата си през февруари. Той разследваше случай на връзки между високопоставени словашки политици и италиански бизнесмени, за които се подозира, че са свързани с калабрийската мафия ндрангета. Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството, предизвикало многолюдни антиправителствени протести.

Според политическия анализатор Павол Бабош от университета "Коменски" не бива да се очакват големи промени в словашката политика, тъй като Фицо "ще стане сив кардинал, ръководещ министър-председателя задкулисно". По думите му напрежението малко ще стихне и партиите "са постигнали споразумение да не си преразпределят министерства, което значи, че "Смер-СД" ще запази министерството на вътрешните работи".

ТАСС също съобщава, че повечето членове на кабинета ще запазят постовете си. Петер Пелегрини е близък съратник на Фицо. В неговото правителство той заемаше поста вицепремиер за инвестициите и информатизацията. В периода 2014-2016 г. той бе председател на парламента, а по-рано - министър на образованието.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"