Спасиха шуменче с рядко сърдечно заболяване

Новородено момченце беше спасено в МБАЛ Шумен, след като лекари установиха рядко и тежко сърдечно заболяване, и направиха всичко възможно да бъде транспортирано в специализирана столична болница за операция.

Подобни тежки малформации се откриват при бебета веднъж на 10 години за мащабите на шуменската болница, казаха медици. Благодарение на съвременна и прецизна апаратура, закупена от дарители, детето е било диагностицирано безпогрешно, разказа д-р Лиляна Куздова, завеждащ отделението по неонатология.

Изпълнено е животоспасяващото условие то да бъде оперирано до 48-ия час.

Всичко започнало на 5 май - тогава бебето се родило със секцио 3,8 кг. Два часа след раждането състоянието му рязко се влошило. Привели го интензивен сектор в кувьоз, интубирали го и въпреки изкуствената белодробна вентилация, състоянието му не се подобрявало. Д-р Куздова и д-р Виолета Тодорова установили тежката диагноза. Консултирали детето и с доц. Петър Шивачев от Варна, който пристигнал през нощта в МБАЛ Шумен.

Било направено всичко възможно до 24-ия час бебето да стигне с реаинимационен екип в кардиологична болница в София. Предстоят операции за преодоляване на сърдечния проблем.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"