Съдът пак поддаде на натиска на „зелените“

3-членен състав на ВАС тълкува правни текстове в полза на швейцарския WWF*

Новият план за управление на Национален парк „Пирин“ трябва да има екологична оценка (ЕО), реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Така за втори път от началото на годината магистратите се поддадоха на натиска на „зелените“ от дискредитираната в цял свят швейцарска офшорка WWF* и другия жалбоподател – Асоциация на парковете в България (АПБ).

В края на януари 5-членен състав на ВАС отмени промяната на действащия План за управление след жалби на „зеленото“ семейство – Веселина Кавръкова и Тома Белев. Двамата ръководят съответно българския клон на WWF и АПБ. Те атакуваха и новия план, а техни активисти оказваха натиск над магистратите по време на двата процеса, като протестираха под прозорците на ВАС.

Според 3-членния състав казусът с новия план попада в хипотезата на член 85, алинея 1 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Експерти по право заявиха пред „Труд“, че това е напълно грешно тълкуване на нормативния акт. Те са категорични, че чл. 85 не е съотносим към делото. В него е записано, че на ЕО подлежат планове и програми, които очертават рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения.

Експертите обясниха, че всеки план на защитена територия, каквато е НП „Пирин“, съдържа в себе си ЕО, която се прави при неговото написване. Тоест задължително включва рамката за евентуални бъдещи инвестиции. Впоследствие, когато вече има конкретен проект, на него се правят всички оценки по законодателството - Оценка за въздействието върху околната среда, Оценка за съвместимост и отново ЕО.

Това е вторият път, когато 3-членен състав се произнася по казуса. В края на април миналата година магистратите излязоха със същото решение. МОСВ обжалва и следващата инстанция върна процеса за ново разглеждане. Основният мотив беше, че тричленката не е изяснила дали делото попада в хипотезата на чл. 85 от ЗООС.

В кулоарите на парламента министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че очаква да се запознае с решението и тогава ще реши дали да обжалва.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"