„Зеленият“ WWF спонсорира убийци и изнасилвачи

Поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър е озаглавена „Тайната война нa WWF”

В Непал наемниците на Световния фонд за дивата природа тероризират местните

Убийства, изнасилвания и побоища са извършвали членове на паравоенни формирования, на които Световният фонд за дивата природа (WWF) е плащал, за да пазят защитени територии в Азия и Африка. Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com, където тази седмица започна да излиза поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър - „Тайната война нa WWF”. Двамата са провели своето разследване в продължение на няколко години в Непал, Камерун, Централноафриканската република, Демократична република Конго. Събрани са хиляди документи и са интервюирани над 100 души. Досега на сайта на Buzzfeednews.com са публикувани две части относно вредата, която нанася маскираният зад природозащитна кауза WWF – организация, действаща и в България. Днес и в следващите дни „Труд“ ще публикува разкритията на Том Уорън и Кейти Бейкър. В днешния брой четете какво се е случило в Непал – как под натиска на WWF убийците на един човек не са осъдени от корумпираните власти, а са превърнати в герои.

Седем счупени ребра, синини по цялото тяло и фатално задушаване от натиск на гръдния кош – такива травми установява аутопсията на непалския фермер Шихарам Чаухдари. Той умира на 4 юни 2006 година, след като няколко дни е измъчван и бит от наемниците, на които WWF плаща и които обучава, за да пазят носорозите и други защитени видове в Националния парк Читван в подножието на Хималаите.

Изтезания и смърт

Пред кореспондентите на Buzzfeednews.com жена му Хира разказва, че Шихарам е бил задържан от наемниците на WWF. Обвинението е, че е помогнал на сина им да скрие в задния двор на фермата рог от еднороден азиатски носорог. Доказателства не са намерени, но Шихарам Чаухдари е отведен в импровизиран затвор, построен в парка, за да бъдат държани там бракониерите.

Но Шихарам е земеделец, чийто род от години живее в тези земи, още преди те да бъдат обявени за защитени. Хората там се прехранват и с улов на риба и животни, но под натиска на WWF са прогонени от там. Именно заради опитите им да свържат двата края както техните предци – с лов, риболов, бране на плодове, местните често влизат в полезрението на наемниците на WWF, които ги сочат за „бракониери“ и ги третират като такива.

Хира, жената на Шихарам разказва, че когато отишла да го види в затвора, той бил смазан от бой. Молел я да плаче още по-неутешимо, за да се смилят над него и заради нея да го пуснат.

„Каза ми, че са го пребивали, слагали солена вода в носа и устата му“, спомня си Хира. Тя едва успява да даде мехлем на своя мъж, за да намаже раните си. Но след няколко дни й съобщават, че е умрял внезапно, без видима причина.

Шефът на парка Тикарам Адикари, лидерът на паравоенния екип за борба за бракониерите Камал Кунвар и служителят Ритеш Бушан са арестувани за убийството, но тогава се появява могъщият спонсор WWF. Оттам обявяват, че става дума за поредния бракониер, който е изтребвал защитени видове в Националния парк. На 4 март 2007 година непалските власти прекратяват разследването. Може би причината е във факта, че само за периода 2009-2010 Световният фонд спонсорира защитените територии в района с над 3 милиона щатски долара. А Фондът обявява решението на властите за голяма победа.

„Сега служителите в парка ще върнат мотивацията си за опазване на защитените видове“, заявява тогава представителят на WWF в Непал Анил Манандар.

Но няколко организации, защитаващи човешките права провеждат свое разследване. Според свидетели наемниците на WWF са пребивали Шихарам Чаухдари с бамбукови прътове, скачали върху него и го ритали по цялото тяло. Хора, които също били затворени с Шихарам по обвинение в бракониерство обясняват, че молели издевателствата да спрат, защото човекът ще умре.

Бивш служител на парка признава пред американските журналисти, че мъченията на заподозрени в бракониерство са ежедневие, като целта е да се изтръгнат самопризнания за убийства на носорози. Любимо изтезание на наемниците на WWF било поставянето на кърпа, напоена със солена вода върху лицето на жертвата. Така човекът бавно и мъчително се задушавал, докато не каже, че е виновен.

Но вместо да бъдат осъдени, тримата обвинени в убийството на фермера стават едва ли не герои на WWF. Участват в медийни събития и кампании, а през 2009 година Камал Кунвар издава биографична книга, озаглавена „Четири години за носорога“.

Други случаи

Американската медия разкрива в разследването си, че в периода, в който е убит Шихарам Чаухдари, още един мъж е намерен мъртъв със следи от мъчения. Неговото семейство опитва да стигне до истината, но правителството вярва на наемниците на WWF – човекът се обесил без причина.

Случай на насилие над местните хора дори е публикуван в биографичната книга на Камал Кунвар. Там той се хвали как екипът му хванал момче, което подложили на разпит. Понеже в началото отказвало да говори, напълнили устата и носа му със солена вода – същото мъчение, за което Шихарам Чаухдари казал на жена си дни преди да умре. А наемникът описва колко ефикасна техника за изтръгване на признания е това.

Още един факт - жена подала оплакване, че докато беряла трева, й се нахвърлил служител на парка. Завлякъл я в храстите и се опитал да я изнасили. Тя оказала яростна съпротива. Ядосан, наемникът я пребил до безсъзнание с бамбуков прът. Пред Buzzfeednews.com жената обяснява, че и до днес не може да стъпва на единия си крак заради тежките травми, които получила.

Награда вместо затвор

Вместо да бъдат осъдени за убийство от непалските власти, Тикарам Адикари, Камал Кунвар и Ритеш Бушан стават лица на WWF. През 2014 година Кунвар приема наградата Living Planet от името на управата на Националния парк Читван. Призът му е връчен от тогавашната президентка на WWF Йоланда Какабадзе.

По книгата на Камал Кунвар дори е заснет и филм, спонсориран от WWF, който ще бъде излъчван от по цял свят, за да се показва колко добре върви под ръководството на WWF борбата с бракониерите.

В същото време жената на убития Шихарам Чаухдари – Хира, казва пред американския сайт, че след смъртта на мъжа й от WWF й дали „няколко хиляди долара“. Повече не е виждала техен представител.

„Сега съм сама“, казва Хира.

*В следващия брой на „Труд“ четете продължението на разследването на Buzzfeednews.com: как WWF участва в оръжейни сделки и изгражда мрежа от информатори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи