„Еколозите“ плащат на армии в Африка

В документите има и безспорни данни, че WWF работи с камерунската спецчаст, създадена от режима президента Пол Бия през 2001 г. – Батальона за бързо реагиране (BIR).

Изградили мрежа от агенти, всявайки страх у местните хора. В Камерун наемниците на WWF изтезавали дете пред родителите му

Убийства, изнасилвания и побоища са извършвали членове на паравоенни формирования, на които Световният фонд за дивата природа (WWF) е плащал, за да пазят защитени територии в Азия и Африка. Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com, където тази седмица започна да излиза поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър - „Тайната война нa WWF”. Двамата са провели своето разследване в продължение на няколко години в Непал Индия, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго. Събрани са хиляди документи и са интервюирани над 100 души. На сайта на Buzzfeednews.com са публикувани две части относно вредата, която нанася маскираният зад природозащитна кауза WWF – организация, действаща и в България. Вчера „Труд“ публикува част от разкритията на американския новинарски сайт – как под натиска на WWF убийците на един човек, обучени и спонсорирани от Фонда, не са осъдени, а са превърнати в герои. В днешния брой четете как Световният фонд за дивата природа плаща на армии в Африка и работи в угода на авторитарни режими на Черния континент.

Световният фонд за дивата природа (WWF) дава огромни средства на правителствените войски в редица африкански държави, доказва разследването на Buzzfeednews.com. В Камерун „природозащитната“ организация финансира войниците на режима на президента Пол Бия, а в Централноафриканската република (ЦАР) участва в сделка за автомати „Калашников“.

В същото време в защитените територии на Черния континент действат наемниците на WWF. Точно както в Непал, те тероризират местното население – изтезават мъже и момчета, изнасилват жени и момичета.

Доказателствата

Разследването на Buzzfeednews.com доказва, че наемниците на WWF, пазещи Националния парк Лобеке в Камерун, на практика са част от армията на авторитарния режим на Пол Бия. Паркът е разположен на огромна територия – 750 000 хектара, която се охранява. И докато в Непал американската медия публикува доказателства за това как WWF изгражда стройна мрежа от наемници, които обучава и на които плаща, то за Камерун има безспорни факти за директно спонсорство на официалната армия на страната.

Авторите на разследването Том Уорън и Кейти Бейкър са публикували секретни документи, с които са се сдобили от служители на Националния парк Лобеке. От тях се вижда, че с пари на WWF военните в парка са преминали бойно обучение, плащани са им заплати и са им изградени домове в района. Оборудвани са със сателитни телефони, джипове и лодки. Средства са давани за патрулиране в района, както и за нападения над села, в които местните са нарочени за бракониери или са заподозрени, че укриват такива.

В документите има и безспорни данни, че WWF работи с камерунската спецчаст, създадена от режима президента Пол Бия през 2001 г. – Батальона за бързо реагиране. Военното звено е известно с това, че по време на акциите си избива и измъчва цивилни мъже и жени.

Сътрудничеството с Батальона се потвърждава от имейли между WWF и официалните власти в Камерун. В тях от Фонда обясняват, че имат проблем с бракониери, които са простреляли един от наемниците им. Отговорът на властта е да „потърсят колегите от Батальона“. Няколко дни по-късно WWF пращат потвърждение, че вече е имало среща с лейтенант от спецчастта и ситуацията ще бъде решена.

Разследването разкрива и как в съседната на Камерун Централноафриканска република (ЦАР) WWF участва в сделка с оръжие.

Местният офис на Фонда на практика управлява резервата Дзанга Цанга, който е пазен от наемниците на базата на споразумение с министерството на екологията на ЦАР.

През 2009 година представителството на фонда в ЦАР предлага на местната армия да купи от нея автомати „Калашников“. Въпреки че военните в тази страна са обвинявани в жестоки зверства към цивилното население, например обезглавявания, Фондът не се притеснява да пробва оръжейната сделка. Учудващо е защо са нужни автомати на WWF, след като нейните наемници, пазещи резервата Дзанга Цанга, вече са добре въоръжени.

Бивш служител на WWF в ЦАР разказва пред Buzzfeednews.com, че е бил назначен да прикрие сделката и да осчетоводи парите от нея за нещо друго. От мейл става ясно, че шефът на местния клон на WWF – Бернар Ярисим, знае за покупката. В отговора си до служителя Ярисим пише за „оръжията, които ще притежаваме“.

В крайна сметка сделката пропада, а парите за автоматите потъват незнайно къде.

Информаторите

Разследването на американската медия разкрива, че WWF e изградила мрежа от агенти (информатори) в районите по целия свят, където „опазва“ природата.

Схемата е елементарна, но ефикасна. Наемниците на Фонда привикват местни жители и започват да им обясняват как трябва да докладват за всеки заподозрян в бракониерство. Въпреки че получават някакво заплащане, информаторите, видно от инструкция на WWF, се вербуват чрез „страх“.

Наемниците пак изтезават

Както в Непал, така и в африканските държави наемниците на WWF са известни със изтезания и дори убийства на местни хора.

През 2017 година в Камерун паравоенните на Фонда хващат момче и семейството му. Детето, което било на 11 години тогава, било изтезавано пред своите родители. След случката цялото село на жертвата подава жалба до официалните власти, но отговор така и не получават.

В същото време камионите на WWF продължават да обикалят джунглата. На тях е изобразено логото на Фонда – голямата панда. Но емблемата стои под големи плакати, на които е изобразен президентът на Камерун Пол Бия. Той управлява от 1982 година и е смачкал всички граждански свободи в страната. Но WWF го подкрепя и си сътрудничи с него в своята тайна война срещу хората.

Британски депутати: Проверете „еколозите“!

След публикуването на разследването на сайта Buzfeednews.com вече са налице и първите реакции.

Депутати от британския парламент настояват за проверка на финансирането, което правителството в Лондон отпуска на WWF. Факт е, че през годините правителството е дало милиони на „екологичната“ организация за изпълнението на на проекти именно в Африка и Азия.

Народните представители искат проверката да установи за какво WWF са похарчили парите.

Стивън Туиг, председател на Департамента за международно сътрудничество към правителството (ведомството, което одобрява финансирането – б.а.) казва, че трябва да се разбере дали средствата за проектите не са отишли са нещо „грешно“.

А известният пътешественик Бен Фогъл, който заснема пътуванията си и ги излъчва в редица големи тв канали, обяви че вече няма да бъде посланик на WWF по света.

„Заради сериозните обвинения срещу WWF за нарушаване на човешки права, от този момент не съм посланик на Фонда“, пише Фогъл в социалната мрежа Туитър.

*В следващия брой на „Труд“ четете третата част: Европейската централа на WWF от години знаела за зверствата на нейните филиали в Африка и Азия, но не предприела нищо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи