Футболът по света спря

Европейската футболна централа не дочака до вторник, за да вземе крути мерки. От Нион решиха да отложат планираните двубои от евротурнирите, които трябваше да се играят през следващата седмица. Това засяга „Барселона“ - „Наполи“, както и „Байерн“ - „Челси“ от Шампионската лига. Двата мега сблъсъка трябваше да се играят пред празни трибуни. Останалите две срещи от турнира на богатите „Ювентус“ - „Лион“ и „Манчестър Сити“ - „Реал“ (Мадрид) така или иначе нямаше да се състоят по програма. Освен това президентът на УЕФА Александър Чеферин взе решение да не се играят и реваншите от Лига Европа. Не е ясно кога ще се състоят реваншите от 1/4-финалните сблъсъци във втората по сила клубна надпревара на Стария континент.

„С оглед на развитието относно разпространението на COVID-19 в Европа и свързаните с това решения на различни правителства, всички мачове от клубните състезания на УЕФА, планирани за следващата седмица, са отложение“, се казва в съобщението на централата.

Във вторник, 17 март, УЕФА се събира, за да реши как да процедира с останалата част от кампанията. Тогава представители на всички 55 асоциации ще проведат видеоконферентна връзка, заедно с ръководствата на Европейската клубна асоциация и първенствата в Европа и представител на FIFPro.

Това обаче далеч не е последното решение, което бе взето от ръководството на УЕФА. Пропаднаха и юношеските квалификации в Елитния кръг, които трябваше да се изиграят от 14-и март до 14-и април. Решението касае и България, тъй като юношите до 19 години, водени от Ангел Стойков, имаха мачове в група 2 на Елитния кръг от 25-и до 31-и март.

На свой ред и ФИФА реши да не рискува здравето на спортистите, а предприетите мерки засегнаха дори Световното първенство през 2022 година в Катар. Квалификациите за Мондиала в Зона Южна Америка са отложени. Световната футболна централа нареди на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) да пренасрочи десетте срещи, които трябваше да се играят на 23 и 31 март. Повечето футболисти от континента играят в Европа в държави, в които има множество заразени с Covid-19, а при евентуално пътуване те ще трябва да бъдат поставени под карантина в родните си страни, което означава, че няма да могат да играят.

Заради зачестилите случаи на заболели футболисти и треньори федерациите на Германия, Англия и Франция също реши да преустанови първенствата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"