Шеф на завод "Стомана": Още от лятото се подготвяхме за водна криза

Категорично ние не сме източили водата от язовир "Студена". Нашата консумация в сравнение с консумацията за града е 3%. В тръбите са инвестирани 20 млн. лева, с което ние значително намаляваме консумацията. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV един от директорите на "Стомана Индъстри" Константин Стаменов по повод водната криза в Перник.

Целта на доклада на "Софийска вода", който излезе през декември, е била да се помогне за излизане от кризата, само че информацията в него не е прецизирана. За един от тръбопроводите така е описано, че излиза, че цялата вода не е стигала в града, а е постъпила в "Стомана". Говори се за 290 литра в секунда, които се изливат неконтролируемо и че това е 40% от цялата вода за града. Това не е 40%, а 80%. Въобще, ако четете, ще си кажете, че вода не е стигала в града. Това не е вярно. Премиерът, министърът на околната среда, зам.-министър Нанков – всички казаха, че няма такива отклонения. Ние не сме го виждали този доклад, заяви Стаменов.

Питейният водопровод е на 70 години и има страшно много течове, добави той.

"Още лятото виждахме, че има някаква криза. Още навремето са направени буфери, които активирахме. Връщаме заустените води в оборотни цикли и това ни помага. Този алтернативен източник обаче може да замръзне и 2-3 дни ще имаме нужда от прясна вода, уточни Стаменов.

Относно язовир „Пчелина“ като източник на вода за индустрията Стаменов каза, че първо трябва да се уточни какво е качеството на водата. Ако не е добро, може да увреди съоръженията и да пострадат работници, коментира директорът на „Стомана“. По думите му не е сериозно да се очаква от предприятието да финансира изграждането на тръби и помпена станция, за да се осигури вода от яз. „Пчелина“.

Стаменов увери, че се прави всичко възможно да не се изнася производството на „Стомана“ и да се запазят тези над 1000 работни места, които са заети предимно от хора от Перник.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"