Юристка осъди Висшия адвокатски съвет

Юристката Катя Георгиева спечели на три инстанции дело срещу Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) заради отказа му да й предостави резултатите от писмения й изпит като кандидат адвокат.

“Труд” два пъти би тревога, че изпитът се провежда на тъмно, процедурата е непрозрачна и създава съмнения за корупция.

“Тестът е от 70 въпроса, дава се право на 13 грешки. Господа, качете след изпита материалите всеки да види какви грешки е направил. Не, не ги качват. Когато влезеш в залата не се подписваш никъде. На теста също не пишеш името си, а на отделно листче, което е в друг плик. След това няма никакъв начин да разбереш кой е твоят тест. Не казват колко грешки имаш, не разрешават да си видиш работата. Един месец след провеждане на изпитите, всичко се унищожава”, оплакаха се пред “Труд” млади адвокати.

Главният секретар на ВАдвС Стефка Въжарова, която е член на изпитна комисия отряза, че няма предвидена процедура, по която да могат кандидатите да си видят тестовете.

Сега обаче ВАС реши, че кандидатите за адвокати вече ще имат право на достъп до писмените си работи и осъди Висшия адвокатски съвет да заплати на Катя Георгиева 1000 лв. за направени за касационното производство разноски за адвокатска защита.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"