2100 са вече случаите на COVID-19 у нас

31 са новозаразените с COVID-19 в страната, като 20 от тях са болница. Това заяви по време на брифинг шефът на Национални оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По този начин установените случаи на коронавирус у нас стават 2100.

1481 са активните случаи в страната. 9 са активните области в страната. От новите случаи 12 са в София, от които 4 в болница и 8 амбулаторни, Ямбол – 6, Плевен - 4, Сливен - 3, Пловдив - 2, Габрово - 1 , Кюстендил - 1, Монтана - 1, Пазарджик - 1.

За последното денонищие са били направени 1611 теста.

Починали са трима души за денонощието, общо са 99 случаи. Това са 79-годишен мъж от Дома за стари хора в Кула, който е починал в Монтана, жена на 75 години, починала в София, 87- годишен мъж с много придружаващи сърдечни заболявания, починал в УМБАЛСМ „Пирогов“.

521 пък е броят на излекуваните от COVID-19.

На въпрос за детските градини и какви са данните след отварянето им в Германия, шефът на щаба заяви, че там се отчита, че рисковете в отварянето на училищата и детските градини остават. "Изказахме становище, че поне още седмица не бива да се коментира отварянето на детските градини", уточни той.

По повод колебанията в ежедневния брой на заразените, той заяви, че когато се изследват клъстъри, има повече заразени. "От първа линия във всеки клъстър има винаги много заразени, а когато преминем към изследване на втора линия от контактни, има вече по-малко случаи.

Няма и зависимост от това колко проби се правят на ден и днес това се вижда. Не е задължително с повечето проби да се намират повече заразени. Това доказва, че болестта у нас протича клъстърно, което е добре и ако продължи по този начин да се разпространява, така че да имаме възможност за ограничаване на клъстъри, ще имаме възможност за разхлабване на мерките и по-спокоен живот", разкри още ген. Мутафчийски.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"