261 осъдени за участие в банди

Влезли са в сила 364 наказания за корупционни престъпления

Присъди за 121 рушветчии

Двеста шейсет и един души са осъдени за участие в организирани престъпни групи с влезли в сила наказания през миналата година. Броят им е над два пъти по-голям спрямо 2016 г. (125) и близо 4 пъти спрямо 2015 г. (71). Това стана ясно от Доклад за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2017 г., публикуван от прокуратурата.

Прокурорите са работили по 694 досъдебни производства срещу престъпни групи през м.г., като през 2016 г. те са били 620. Наблюдавани са били и 2825 дела срещу обвинени за корупционни престъпления, като са влезли в сила присъдите на 364 души. 121 от тях са за подкупи, колкото е бил и броят им през 2016 г.

В доклада се отчита по-добра работа административните ръководители и на изпълнение на функциите им за контрол относно сроковете за извършване на разследването, на предварителните проверки и мерките за процесуална принуда, което е поставило срочността на проверките и провежданите досъдебни производства на много високо ниво.

Като приоритети за 2018 година прокуратурата си е поставила повишаването на качеството на разследванията и спазването на срочността. Сред важните задачи за тази година е набелязано и актуализиране на механизмите за взаимодействие с органите за противодействие на корупцията – новосъздадената комиисия “Антикорупция”, ДАНС и Испектората към ВСС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"