27 населени места в Сливенска област попадат в зони около големи свинеферми

Регистрацията на личните стопанства за отглеждане на свине в Сливен и областта вече започна. Към момента са подадени 67 заявления, като половината от тях са разгледани и е извършена регистрация, съобщиха от областната администрация в Сливен.

Собствениците в 27 населени места ще могат да населят личните си стопанства с животни от 1 септември, вместо сега като останалите. Това се налага, тъй като те попадат в обхвата на 10-километрова зона около индустриална свинеферма. Повечето от тези населени места са на територията на община Сливен, сред тях попадат и вилните зони на града, както и Сливенските минерални бани. Има и няколко села в община Нова Загора.

Областният управител Чавдар Божурски издаде заповед, с която разпореди организацията за регистрацията и инвентаризация на личните стопанства да бъде създадена от общинските епизоотични комисии в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, всички лични стопанства трябва да са регистрирани, животните в тях трябва да са с доказан произход и ушни марки. Регистрацията ще се извършва чрез кметовете, които ще подават заявленията на собствениците в ОДБХ-Сливен. Нарушителите ще бъдат санкционирани. От животните им ще бъдат вземани кръвни проби за вирусологични изследвания и установяване дали има заразни заболявания. Изследванията ще са за сметка на собствениците или ползвателите на животновъдните обекти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"