37 нови случая на COVID-19 у нас

Никого не плашим, не сме насаждали страх и психоза, заяви проф. Кантарджиев

Новите лабораторно доказани случаи на коронавирус за денонощието у нас са 37. От тях в болица са 10. 2 175 е общият брой на инфектираните с COVID-19. Увеличението им е с 1.7%.  Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести на редовния брифинг. 23 са новите случаи в София - там заболелите са общо 921.

11 процента от заразените са лица от мецидинския персонал - 233 души, сред които лекари сестри, санитари, шофьори на линейни. 573 души са напълно излекувани, само за вчерашния ден – 28. Трима са починали за деня.

Проф. Кантарджиев посочи, че вече 70 дни Щабът се е старал да информира населението. 

"Посланията на Щаба и на моите колеги последните 10-11 седмици са на базата научен анализ. Целта ни е била при нас нещата да са малко по-леки", уточни той.

Цифрите сами говорят, че в нашата страна заболелите са по-малко. Правим достатъчно брой изследвания за държава с нашия ресурс. Имаме вече обучени хора със съзнание, че могат да направят нещо, да има по-малко болни и по-малко случаи на смърт, отбеляза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Нито мерките бяха драконовски, нито имаше декларации за излизане да си купиш хляб и сирене, обаче ги направихме навреме. Вече повечето областни и университетски болници направиха лаборатори за PCR. В момента можем да имаме достатъчно лабораторна диагностика в нашата страна. Никого не плашим, това, че сме насаждали страх и психоза, не е вярно, казвали сме само истината, заяви още проф. Кантарджиев.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"