5 начина да увеличите доходите си тази пролет

Ако целите да заделяте повече пари за бъдещи цели, а и малко допълнителни доходи няма да ви дойдат зле, използвайте пролетта, за да направите положителна промяна в живота си.

Увеличаването на доходите ви може да намали финансовата тревога, да ви помогне да постигнете целите за спестяване и да подобри цялостното ви качество на живот.

И така, как точно да го постигнете?

Ето пет стъпки, които можете да предприемете още днес, за да увеличите доходите си.

1. Започнете някакво странично начинание

Помислете за своята личност, умения, интереси и свободно време.

Ако обичате да сте сред хора и на открито, помислете за допълнителна работа в сфера, която ще ви позволи да съчетаете полезното с приятното. Идеи като барманство или асистент при организация на събития могат да бъдат чудесни за вас. 

От друга страна, интровертите могат да намерят своята ниша в онлайн дейности като фрийлансърство или пък изграждането на потоци на пасивни доходи. Някои идеи за това можете да откриете тук.

Можете също да използвате контактите си, за да намерите възможности във вашия бранш, стига да не нарушавате споразумения за неконкуренция с работодателя си на пълен работен ден.

2. Поискайте увеличение на заплатата

При повишаващата се инфлация, нормално е да се наблюдават и корекции на заплатите.

Ако не сте получавали повишение на заплатата от известно време или сте поели повече отговорности на работното си място, помислете дали сега не е удачен момент да поискате увеличение.

Подгответе се предварително. В подобни ситуации е важно да можете да дадете конкретни примери за това как сте помогнали на компанията.

Ако не сте сигурни колко точно да поискате, проучете средната заплата във вашия район за човек с вашето ниво на опит.

В случай, че постоянното повишение не е възможно в момента, проверете дали работодателят ви е готов да даде еднократен бонус за вашата упорита работа.

3. Потърсете по-добре платена работа

Смяната на работното място на около 3 години, вероятно ще ви възнагради повече финансово от евентуалните повишения на сегашната ви месторабота.

Актуализирайте профила си в LinkedIn и CV-то си с професионален опит, който изтъква уникалния ви набор от умения.

Използвайте съществуващата си мрежа от контакти и споделете с хората, че сте отворени за промяна.

Преди интервюта проучете компанията, за която кандидатствате и си подгответе поне няколко релевантни за ролята ви въпроси, които да зададете. Това ще направи добро впечатление на интервюиращите и ще увеличи шансовете ви за получаване на позицията. 

4. Продажба на ненужни вещи

Повечето хора разполагат с излишни вещи, дрехи и електроника у дома си и дори не подозират, че тези неща всъщност имат материална стойност и могат да бъдат източник на допълнителни доходи.

В днешно време съществуват множество онлайн платформи, където да снимате и обявите за продан ненужните си притежания само за няколко минути.

Местните магазини за втора употреба също могат да бъдат готови да платят за нежеланите вещи.

5. Насочете се към инвестиране

Работите усърдно, за да изкарате парите си. Не е ли време и те да поработят за вас?

Инвестирането е начин да направите именно това.

Можете да инвестирате в акции на публични компании, във взаимни фондове, в облигации, в борсово търгувани фондове, P2P потребителски и бизнес заеми и други.

Възможностите са много. И макар някои да звучат сложно, всъщност са достъпни за всеки и единственото, което трябва да направите е да посветите малко време на проучване онлайн.

В заключение

Увеличаването на доходите ще ви помогне да разширите спестяванията си и да живеете по-удобно.

Разбира се, нищо в живота не се случва просто така, затова е важно да се подготвите умствено, че ще бъде необходимо да положите усилия и да отделите време.

При правилната настройка обаче и с достатъчно воля, няма съмнение, че подобренията ще последват.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"