Д-р Емилова: По време на грип изхвърлете млякото от менюто

С обявяването на грипната епидемия в някои области на страната започваме да търсим всякакви начини за превенция. Едно от най-важните неща е да са намали консумацията на мляко и млечни продукти, даже за известно време тя напълно да спре. Това посъветва пред БНР специалистът по лечебно хранене д-р Людмила Емилова.

„Може би за седмица или докато дойде вече грипната вълна и докато премине и отмине, да не ядем никакво мляко и млечни продукти, които няма да вкарват в организма ни белтъчната молекула казеин. Този казеин образува в организма слуз. И стремейки се да я изкара тази слуз, се възпаляват синусите – имаме синузит, имаме хрема, имаме бронхит, имаме някакви ангини. И много ще си помогнем“, обясни тя. Според нея, така на атакуващите ни над 200 различни грипни вируса ще бъде създадена много неблагоприятна среда за тяхното развитие в организма.

Д-р Емилова поясни, че от казеина, който се съдържа най-вече в кравето мляко, се прави лепило за тапети. „Ако ние си вкарваме лепило за тапети в организма – това не е нещо, което е полезно за нас, ще го изхвърлим“, посочи тя. Изхвърлянето става чрез секрети, които са благоприятна среда за вирусите.

Д-р Людмила Емилова припомни кои са най-важните принципи на здравословното хранене, базирани на метода на Лидия Ковачева - „билков чай с мед или без мед, според кръвната захар на пациента, и плодове, които могат да бъдат заменени със сокове, фреш, бульон“. „Това нещо, ако се приема в продължение на повече дни, изкарва отровите от организма. Колкото повече отрови сме смахнали, толкова по-здрави ставаме“, заяви тя. „Един вид плод на едно ядене е най-добрият вариант“, допълни тя.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"