Тодор Танев: Тези, които искат да махнат Ботев и Вазов от учебниците, са дървени философи

"Ботев и Вазов не представляват просто автори, тъй както Конституцията не е просто текст, не казвам, че са сакрални, но те са изграждащи нацията исторически фигури и тяхното творчество има и възпитателно действие". Това заяви пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев, цитиран от bTV, по повод информации, че присъствието на двамата в новия учебен план ще бъде намалено.

За позицията на министъра против съобщи преди дни в. "Труд".

Според Танев паниката в момента се дължи на предишни „окастряния”, които са били „невъзпитани към българската история” и направени по „престъпен” начин. „Отнеме ли се от учебния процес, каквото и да било от тях (Ботев и Вазов – б.р.), това, което е важно за децата, защото са бъдещето на нацията, се отнема и тяхната българщина”, заяви министърът.

На "дървените философи", които са искали въпросната промяна, Танев каза, че има много родители от всички етноси, които той може да събере пред министерството, които настояват да не се променя програмата и които не гледат на Ботев и Вазов само като на автори.

“Някой ден аз няма да бъда министър. Искам за следващия министър да се окаже костелива ядка мърдането в тази посока. Да не смеят да правят повече експерименти с „бъдещността” на българската нация”, отбеляза образователният министър.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"