Тодор Танев: Тези, които искат да махнат Ботев и Вазов от учебниците, са дървени философи

"Ботев и Вазов не представляват просто автори, тъй както Конституцията не е просто текст, не казвам, че са сакрални, но те са изграждащи нацията исторически фигури и тяхното творчество има и възпитателно действие". Това заяви пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев, цитиран от bTV, по повод информации, че присъствието на двамата в новия учебен план ще бъде намалено.

Според Танев паниката в момента се дължи на предишни „окастряния”, които са били „невъзпитани към българската история” и направени по „престъпен” начин. „Отнеме ли се от учебния процес, каквото и да било от тях (Ботев и Вазов – б.р.), това, което е важно за децата, защото са бъдещето на нацията, се отнема и тяхната българщина”, заяви министърът.

, Танев каза, че има много родители от всички етноси, които той може да събере пред министерството, които настояват да не се променя програмата и които не гледат на Ботев и Вазов само като на автори.

“Някой ден аз няма да бъда министър. Искам за следващия министър да се окаже костелива ядка мърдането в тази посока. Да не смеят да правят повече експерименти с „бъдещността” на българската нация”, отбеляза образователният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование