Ердоган към Русия: Ако клеветите продължат, ще вземем мерки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия да не разпространява „клевети“, съобщи AFP.

По-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“, а турското ръководство участва в схемата за незаконна продажба на петрол, добит от джихадистите в Сирия и Ирак.

„Никой няма право да разпространява клевети за това, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“, заяви Ердоган.

„Ако тези обвинения продължат, ще вземем мерки“, добавя президентът на Турция.

"Турция е основният потребител на петрола, който джихадистите добиват в Сирия и Ирак, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговите близки участват в системата за незаконните петролни доставки", заяви по-рано днес заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

„Доходите от продажбата на нефт са едни от най-крупните финансови източници за дейността на терористите в Сирия. Те печелят по около 2 милиарда долара всяка година и използват тези средства за наемане на бойци по целия свят, снабдяване на оръжия, техника и боеприпаси“, подчертал е Антонов.

„Турция е основният потребител на откраднатия от законните му притежатели в Сирия и Ирак петрол. Според наличната ни информация в този престъпен бизнес участва висшето политическо ръководство на страната – Ердоган и неговите приближени“, заявил е още Антонов.

Преди два дни руският президент Владимир Путин също заяви, че страната му има всички основания да предполага, че решението по повод на това да бъде свален самолета, е било продиктувано от желание за гарантиране на тези пътища за доставка на петрол на територията на Турция точно в пристанищата, откъдето те разтоварват в танкери.

„А защитата на туркмените е само предлог“, допълни Путин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"