Ердоган към Русия: Ако клеветите продължат, ще вземем мерки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия да не разпространява „клевети“, съобщи AFP.

„Никой няма право да разпространява клевети за това, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“, заяви Ердоган.

„Ако тези обвинения продължат, ще вземем мерки“, добавя президентът на Турция.

"Турция е основният потребител на петрола, който джихадистите добиват в Сирия и Ирак, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговите близки участват в системата за незаконните петролни доставки", заяви по-рано днес заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

„Доходите от продажбата на нефт са едни от най-крупните финансови източници за дейността на терористите в Сирия. Те печелят по около 2 милиарда долара всяка година и използват тези средства за наемане на бойци по целия свят, снабдяване на оръжия, техника и боеприпаси“, подчертал е Антонов.

„Турция е основният потребител на откраднатия от законните му притежатели в Сирия и Ирак петрол. Според наличната ни информация в този престъпен бизнес участва висшето политическо ръководство на страната – Ердоган и неговите приближени“, заявил е още Антонов.

Преди два дни руският президент Владимир Путин също заяви, че страната му има всички основания да предполага, че решението по повод на това да бъде свален самолета, е било продиктувано от желание за гарантиране на тези пътища за доставка на петрол на територията на Турция точно в пристанищата, откъдето те разтоварват в танкери.

„А защитата на туркмените е само предлог“, допълни Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия