Църковен орден за генерал Шивиков 2 дни преди старта на процеса срещу него

Спрете необявената гражданска война срещу доблестта и честта, призова митрополит Николай

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков бе награден в понеделник с най-високото отличие на Пловдивската митрополия - орден "Свети апостол Ерм", първа степен, за църковни заслуги и съдействие в делото на БПЦ.

Орденът бе връчен лично от пловдивския владика Николай точно 2 дни преди началото на процеса срещу генерал Шивиков, на когото Военна-Окръжна прокуратура е повдигнала общо 13 обвинения за престъпления по служба, злоупотреба с власт и присвояване на вещи през 2010 г., когато е ръководил българския военен контингент в Афганистан и др. Делото във Военния съд в Пловдив стартира в сряда, а по него са събрани 51 тома с доказателства и като свидетели са призовани 82 души - войници, офицери и кметове. Разследващите твърдят, че в 11 случая генералът е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове от областта за различни мероприятия. Законът е изисквал бригаден генерал Шивиков да сключи с управниците на населените места проектодоговор за услугите срещу заплащане, който да бъде одобрен от командването на Сухопътни войски, но това не се е случвало, а нанесените на армията щети са за 43 729 лв. на армията. На 18 май 2014 г. Шивиков разпоредил на свои подчинени да осигурят озвучаването на мотокрос на пистата в село Васил Левски, а на 29 и 30 април същата година изпратил военни да посрещат официални гости в Клисура. Униформени са взели участие и в строителни дейности в ловния парк на Карлово.

Ген. Шивиков ще отговаря и за използване на петима редници от за ремонт на личното му жилище в София, където подчинените му правели замазки, боядисвали и монтирали мебели, а Военна полиция ги заварила на място в апартамента след анонимен сигнал. Самият ген. Шивиков е отказал да дава обяснения по време на досъдебното производство. Той е на свобода с парична гаранция от 1000 лв., а във Военния съд ще го защитават трима известни столични адвокати.

"Необявената гражданска война срещу професионализма, почтеността, доблестта и честта в България трябва да спре", призова дядо Николай в словото си при връчването на ордена "Св. ап. Ерм". "Днес Пловдивската митрополия въздава почит на генерал Димитър Шивиков. Ще попитате защо? Та нали той беше освободен от войнска служба. Беше разтерзан от медиите. Срещу него в момента се води следствие за неясно какви престъпления, но престъпления. Награждаваме го точно за това! За да покажем, че не сме съгласни да бъде опетнявано името на един достоен човек. Не сме съгласни да бъдат сривани авторитети. Не сме съгласни интригата, подлостта и завистта да шестват безнаказано из нашето общество, а ние безропотно да гледаме как тяхна жертва стават почтени и добри хора. Хора, чиято единствена вина е, че са професионалисти и че имат принципи. Генерал Шивиков е един от малцината останали генерали на България. И то генерал, който е доказал, че може да води армия в бой", допълни владиката.

"Аз не разбирам от юридически процедури и аргументи. Моят аргумент е моята вяра. Аз виждам, че в нашето общество има дефицит на справедливост. Виждам, че общоприетото чувство за справедливост бива ежедневно погазвано и насилвано. И точно затова, със скромните възможности, които Църквата ми е дала, държа да кажа кое за мен е справедливо. За мен е справедливо достойните да бъдат награждавани. Справедливо е да се научим да благодарим на хора, които със сигурност са дали на обществото повече, отколкото са получили. И е справедливо да защитаваме доброто и да се отбраняваме срещу силите на мрака, които искат да задушат всяка светлинка в този свят. Да унищожат всеки, който може да поведе след себе си хора в името на справедлива кауза", каза още дядо Николай.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"