Google официално обяви конкурента на ChatGPT

Компанията представя свой чатбот с изкуствен интелект

Умният алгоритъм е представен като „експериментална услуга“

Google официално обяви свой чатбот с изкуствен интелект, който да конкурира ChatGPT. Инструментът е наречен Bard, а в основата му ще стои езиковия модел LaMDA.

Bard е изграден върху технологията LaMDA на Google. Умният алгоритъм е представен като „експериментална услуга за разговори с изкуствен интелект“. Bard ще може да води обикновени разговори с потребителите, да отговаря на въпроси от най-различно естество. Google дава за пример голям диапазон от възможности - от въпроси как да се организира кръщене, какви ястия могат да бъдат направени с определени съставки и др.

Bard може да бъде източник на креативност и стартова площадка за любопитството, твърди изпълнителният директор на Google Сундар Пичай. „С него ще може да обясните откритията на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на 9-годишно дете или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола, или да тренирате уменията си“, допълва той.

Изкуственият интелект ще използва информация от интернет, за да формира отговорите си. Пичай не навлиза в подробности, но вероятно Bard ще се възползва от търсачката на Google, която изобилства с данни.

Според онлайн изданието The Verge, Bard е представен по-рано отколкото Google искаше. Това е е наложило заради огромния интерес към ChatGPT. Популярността на конкурентите от OpenAI е ускорило плановете на Google.

Миналата година езиковият модел LaMDA попадна в новините, след като противоречив инженер в Google обяви, че изкуственият интелект е оживял. Това показва способността на алгоритъма да отговаря „като истински човек“.

Google наскоро уволни около 12 000 служители, като същевременно удвои инвестициите си в изкуствения интелект. През уикенда се появиха новини, че Google ще инвестира 300 милиона долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic, която е основана от бивши изследователи на OpenAI. Очаква се технологичният гигант да разкрие повече за чатботът Bаrd тази седмица. Инструментът ще стане наличен за потребителите този или следващия месец.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"