Tежък балотаж и вероятност за обрат в Плевен

ГЕРБ на път да си върне областния център

Изненадващо за предварителните прогнози се разви първият тур от местния вот в Плевен. Въпреки заявките на Георг Спартански и неговия дългогодишен политически съратник Найден Зеленогорски, че независимият кандидат, подкрепен от „Демократична България, ще спечели на първи тур, това не се случи. Според 100% от преброените протоколи разликата между Спартански и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров падна до 6,6 процента.

Причина за стопената преднина е фактът, че Петров направи изключително активна лична кампания на терен. Неговата концепция за Плевен е свързана основно с бизнес климата, увеличението на доходите и повишението на жизнения стандарт в общината, което според резултатите се приема добре от плевенчани. Не без значение е и анонсираната от него отлична комуникация с изпълнителната власт, за липсата на която досегашният кмет бе критикуван от своите опоненти по време на предизборните дебати.

Спартански от своя страна заложи на градската среда и направеното от него в последния мандат като главно послание за избирателя.

Интересен е фактът, че Мирослав Петров събира близо 10 процента повече от листата на ГЕРБ. Това показва, че одобрението към него надскача рейтинга на ГЕРБ в Плевен. Според социолозите той има потенциал да търси периферен електорат, в седмицата преди втория тур, с което да навакса изоставането от малко над 3 хиляди гласа.

Мисията не е невъзможна, особено предвид факта, че традиционно в Плевен ВМРО, АБВ и Атака подкрепят претендента на ГЕРБ срещу Спартански (Зеленогорски). А техните кандидати на първия тур събраха над 10 процента, което е повече от разликата между Спартански и Петров към момента.

По всичко личи, че балотажът в Плевен ще е инфарктен, а обръщането на резултата в полза на Мирослав Петров от ГЕРБ твърде възможно.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"