US-адвокатът Лойд Грийн за The Hill: Цветан Василев е обвиняем български бизнесмен, който опитва да избегне правосъдието

Законът Магнитски е на ход. През 2012 г. Съединените щати приеха закона в отговор на смъртта на руския поданик, Сергей Магнитски, и след това разшириха обхвата му отвъд Русия през 2016 г. Сега Канада прие свой Закон Магнитски. Със своите условия Законът Магнитски налага санкции на чужди правителства, отделни лица и институции, които са въвлечени в нарушения на човешките права.

Законът Магнитски обаче не е предназначен да се превърне в меч и щит за онези, за които се твърди, че са извършили престъпления в системи, които позволяват надлежен процес.

По-скоро, според думите на Държавния департамент, законът има за цел "да идентифицира и подвежда под отговорност лица, причинили тежки нарушения на човешките права и актове на значителна корупция". За съжаление, нещата не винаги действат, както е планирано.

Както съобщава The Hill през изминалото лято, Цветан Василев, избягал обвиняем български бизнесмен, се опитва да се позове на Закона Магнитски, тук в Съединените щати, в гамбит, за да избегне правосъдието в своята страна. Там Василев е обвинен в незаконно присвояване и пране на пари във връзка с провала на четвъртата по големина банка в България - Корпоративна търговска банка, в която Василев е главен акционер. Повече от 1,5 млрд. щатски долара се предполага, че са били ограбени от банката от Василев и неговите сътрудници.

Както посочва българската прокуратура: "По същество моделът на КТБ ... е механизъм, чрез който група хора, водени от Цветан Василев, успяват да си присвоят публични средства, привлечени и поверени им за управление в банката". Наказателните обвинения също се подкрепят и от одита през 2014 г., подготвен от Ernst & Young и Делойт България, който стига до заключението, че заемите на банката не са зачитали стандартните банкови практики и надеждната оценка на риска. Само 13% от заемите по книгите на банката са обезпечени с достатъчно обезпечения.

Възползвайки се от старата поговорка, че атаката е най-добрата защита, Василев посочи с пръст Делян Пеевски, български медиен собственик, и Сотир Цацаров, Главен прокурор на България. Василев иска от правителството на САЩ да приложи икономически санкции на тези двама мъже, като използва новия Закон Магнитски. И двамата отричат твърденията му.

Както може да се очаква, Василев има приятели тук в САЩ, включително Бил Ричардсън, бившият губернатор на Ню Мексико и посланик на САЩ в ООН по време на администрацията на Клинтън. Според него Василев е бил притиснат от корупционна система, която трябва да бъде овладяна.

Що се отнася до американското законодателство и интереси, позициите на Ричардсън и Василев са меко казано проблематични.

Също така не отговарят на реалността. Като за начало, България е определена като "свободна" страна от Фрийдъм Хаус с оценка 2 по скала до 7, където 1 е 1 е най-високото. Каквато и корупция да съществува там, не е достатъчна, за да подкопае рейтинга на България като свободна държава. Както отбелязва Фрийдъм Хаус, България провежда свободни избори, а пресата е плуралистична. Освен това "въпреки недостига на финансиране и други препятствия, групите на гражданското общество са активни и влиятелни."

Това не звучи като страна, която трябва да бъде поставяна под общ знаменател с Русия, Иран, Либия и Северна Корея, страни, санкционирани от САЩ за нарушаване на човешките права и масова корупция.

В действителност българските съдилища вече са преминали теста тук в САЩ, където федерален съд, заседаващ в Чикаго, отхвърли твърдението, че България е толкова "корумпирана", че не може да даде на ответника справедливо третиране или да администрира правосъдие.

В същото становище съдът отбеляза също, че за да бъде приета в Европейския съюз, от България се изисква да демонстрира своето придържане към "върховенството на закона" и че съдебната й система е стабилна. За да поставим нещата още по-отчетливо, НАТО проведе военни учения в България през последните няколко месеца.

Да, Василев отрича вината си и се противопоставя на екстрадиция от Сърбия, като твърди, че е невинен. Но в крайна сметка невинността на Василев трябва да остане в сферата на правораздаването на българските съдилища, вместо да се преценява от Държавния департамент или от Министерството на финансите на САЩ.

Не трябва да се позволява Законът Магнитски да се превръща в средство, използвано от неамерикански граждани, чрез което те се стремят да поставят наши съюзници в подчинение=

* Лойд Грийн e адвокат от Ню Йорк. Бил е съветник в кампанията на Джордж Х. У. Буш през 1988 г., от 1990 до 1992 г. е работил в Министерството на правосъдието на САЩ. Оригиналното заглавие на статията е "Внимавайте Законът Магнитски да не се превърне в меч срещу Америка". Изразените в нея позиции са на автора, не на The Hill, уточняват от изданието

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лойд Грийн, The Hill

Този уебсайт използва "бисквитки"