Всичко, което трябва да знаете за немеланомния рак на кожата  

 Що се отнася до рака на кожата, меланомът заема централно място, тъй като обикновено е по-агресивен. Но съществува и цяла друга група кожни ракови образувания, които обединяваме като „немеланомни ракови заболявания на кожата“. Немеланомният кожен рак е по-често срещан, но повечето хора не са чували за него и не знаят как да го разпознаят. Основните 2 вида немеланомен кожен рак се наричат ​​базално-клетъчен и плоскоклетъчен карцином. За разлика от меланома, който възниква от клетките, образуващи пигмент (меланоцити), тези видове рак възникват от основните градивни елементи на кожата, наречени кератиноцити.  

Базално-клетъчният карцином представлява около 8 от 10 случая на рак на кожата. Този рак започва в базалните клетки, които се превръщат в плоски сквамозни клетки, изграждащи външния слой на кожата. Плоскоклетъчният карцином се развива в тези сквамозни клетки и представлява приблизително 2 от 10 случая на рак на кожата.

Другите видове немеланомен рак на кожата общо съставляват по-малко от 1% от раковите заболявания на кожата. Те включват:

  • Меркел-клетъчен карцином
  • Сарком на Капоши
  • кожен лимфом
  • различни други саркоми

 

Какво причинява немеланомен рак на кожата?

Излагането на ултравиолетова (UV) светлина e oсновна причина за немеланомен рак на кожата. UV светлината създава промени в ДНК на кожните клетки, които ги карат да се репликират извън контрол.

Някои хора са изложени на повишен риск от развитие на рак на кожата, когато:

  • имат светла кожа
  • имат анамнеза за слънчеви изгаряния
  • живеят в райони, които получават интензивна слънчева светлина през цялата година
  • живеят на голяма надморска височина
  • имат предишна анамнеза за рак на кожата
  • имат компрометирана имунна система
  • имат определени генетични синдроми като синдром на Горлин
  • приемат медикаменти (като псорален)
  • са на диализа
  • са реципиенти на трансплантирани органи
  • консумират арсен в храната или водата си

При пушачите също има повишен риск от развитие на плоскоклетъчен рак на кожата. По-голямата част от тези ракови заболявания на устните се срещат именно при тази група хора, които пушат (75%). Един от хипотетичните механизми е контактът на кожата с вредния цитотоксичен цигарен дим. Напоследък се публикуват все повече изследвания и клинични проучвания относно нагреваемите тютюневи изделия например, при които се наблюдава значително редуциране на отделяните токсини спрямо цигарите и цигарения дим. Това би довело съответно и до предизвикване на по-малко възпаление и причиняване на по-слаб оксидативен стрес на кожата в сравнение с дима от запалими цигари. Което не означава обаче, че тези продукти са безрискови и пълното въздържание е за предпочитане.

Какви са симптомите на немеланомен рак на кожата?

  • Незаздравяваща рана
  • Лющеща се плака с централно вроговяване 
  • Перлена бучка с цвета на кожата или червена, която расте и може да има централен кратер или струпей
  • израстък, който прилича на рог
  • рана, която се развива в по-стар белег
  • грапаво, пигментирано, люспесто петно.

 Най-често срещаните места на поява са главата, лицето и ръцете (фотоекспонирани зони).  

Какво е лечението на немеланомния рак на кожата?

Хирургията често е предпочитаното лечение за немеланомен рак на кожата и е успешно за около 9 от 10 души. Могат да бъдат приложени три основни хирургични лечения: хирургична ексцизия, Мос хирургия, кюретаж и електрокоагулация.

Дерматохирурзите постигат отлични хирургични резултати, но можете да си представите, че нямате много резервна кожа на лицето и дори 1 см образувание може да бъде предизвикателство за премахване.

 80% от тези видове рак могат да бъдат предотвратени със слънцезащита! Вашата кожа „помни“ излагането на слънце, което сте имали през годините. Грижете се за кожата си и я предпазвайте от слънцето. И ако имате и най-малкото притеснение – консултирайте се с дерматолог!

Нашият гост: 

Д-р Маргарита Къчева завършва медицина с отличие в Медицински университет – София.  Част е от екипа на Клиника по кожни и венерически болести при Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница София. Полага успешно изпита на Европейския борд по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е постигане на висок стандарт на дерматовенерологична помощ във всички европейски страни. Д-р Къчева получава най-високото отличие на борда – титлата Fellow of European board of dermatology and venereology (FEBDV). Докторант е към Медицински университет – София за придобиване на научна степен „Доктор по медицина“. През 2018 г. провежда специализация по Дерматохистопатология в Университетска болница Цюрих, Швейцария. Асистент е в Медицински факултет към Софийски университет.

Д-р Къчева се е усъвършенствала на международни обучения и практически семинари в страната и чужбина. През 2016 г. участва в Академия по лазерни технологии в Марбея, Испания. През 2017 г. е стипендиант на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Женева, Швейцария. През юни 2018 г. провежда обучение по дерматохистопатология в Университетска болница Гент, Белгия. През декември 2018 г. провежда обучение по сексуално трансмисивни болести в Университетска Болница Амстердам, Холандия. Професионалните интереси на д-р Къчева са в областта на клиничната и педиатрична дерматология, сексуално трансмисивни болести, онкодерматохирургия и дерматохистопатология. За повишаване на медицинската си квалификация в тези области ежегоднo посещава международни конгреси и курсове.

Член е на Българското Дерматологично Дружество и Европейската Академия по Дерматология и Венерология.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от д-р Маргарита Къчева - Дерматолог

Този уебсайт използва "бисквитки"