България е в топ 3 в ЕС по ръст на икономиката

Инвестициите намаляват

България влезе в топ 3 на страните от ЕС по най-голям ръст на икономиката през първото тримесечие на годината. Докато 11 държави от ЕС, за които вече има данни, отчитат спад на Брутния вътрешен продукт (БВП), у нас икономиката нараства с 2,4% спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ.

Най-добре в ЕС се представят Румъния с ръст на БВП от 2,7% и Литва с 2,5%. Унгария е на четвърто място с 2% ръст, а топ 4 се допълва от Полша с 1,6%. Най-голям е спадът на икономиките в Италия (-4,8%), Испания и Словакия (по -4,1%).

Въпреки доброто ни представяне спрямо останалите страни в ЕС, ръстът на БВП у нас е най-слабият за последните повече от 5 години - от средата на 2014 г. насам. Извънредното положение в страната беше въведено в средата на март и мерките срещу разпространението на COVID-19 ще се отразят най-силно на БВП за второто тримесечие.

БВП през първото тримесечие на годината е 25,146 млрд. лв., като нараства с 0,3% спрямо предходното, обявиха от НСИ.

Крайното потребление формира 84,9% от БВП на страната като нараства с 4,1% спрямо първото тримесечие на миналата година и достига 21,346 млрд. лв. Инвестициите през тримесечието обаче намаляват с 5,3% до 3,649 млрд. лв. и имат 14,5% дял в БВП. Салдото във външната търговия е положително. Износът на стоки и услуги през тримесечието се увеличава с 1,1%, докато вносът намалява с 0,6%.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"