Валерия Везенкова: Дано бъдещите болници да изглеждат като клиниката на д-р Емилова

 

Човек дори и добре да живее, е добре да прави профилактични гладувания, за да съхрани и да се грижи за здравето си по най-добрия начин, казва тя

За 15 дни на плодове свалила с лекота 10 кг

Валерия Везенкова е на 64 години, бивш инженер химик, горда баба на четирима внука – двама на 5 и двама на 2, които отглежда недалеч от родния си Кюстендил – в София. За една година – от август 2021 до август 2022 е направила три дълги гладувания от по 15 дни с едноседмични захранвания. И резултатите от изследванията й, които преди са били тревожни, в края на третото гладуване са отлични! 

В деня, в който се запознаваме, си тръгва след петдневно гладуване в клиниката, (четвърто за една година!). Слиза окрилена от Мальовица и сядаме да разговаряме. Разказва Валерия:

„Познавам д-р Емилова от миналия век - далечната 1997 г., когато с моята приятелка отидохме да свалим малко излишни килограми в нейния център за лечение с плодове, тогава беше в курорта Албена. Аз бях на 39, с две деца, без някакви сериозни оплаквания. За 15 дни на плодове свалих с лекота 10 кг. Важното обаче бяха не изгубените килограми, а това, че погледнах на собственото си здраве от друг ъгъл, научих много неща, които и до днес ме спасяват от болести. Успях да запазя теглото си цели две години, но след това отново попаднах във въртележката на работа- грижи-стрес - ежедневие и отново качих килограми. Усещах, че не всичко е  наред, но не обръщах много внимание на здравето си. Един ден мъжът ми, като се върна от работа, забелязал кръвоизлив в едното ми око. Накара ме да си премеря кръвното. И двамата бяхме шокирани: 240 на 120!

Отидох в болница, където останах три дни за изследвания и се върнах с куп лекарства. Това ме накара да се върна към дисциплината, на която ме е учила д-р Емилова, когато бях в клиниката й. Винаги съм знаела, че здравето зависи от мен, от моята воля, интелигентност и решения, а не от медикаменти, здравни пътеки и терапии. Затова същата тази година, 2005, отново бях при нея за дълго лечебно гладуване. Махнахме лекарствата, аз нормализирах кръвното, чувствах се отлично, просто летях. И оттогава започнах да правя по едно пролетно гладуване в къщи – 20 дни на плодове и чай и 10 дни захранване.

Но когато човек иска трайни резултати, трябва да е постоянен в усилията си, да не се отпуска. Трябва да прави профилактичен режим на плодове, да внимава какво яде. Моят опит показва, че винаги, когато се отклоня от този път, лошите резултати не закъсняват. Преди пет години живота ми се промени - родиха се внуците. Четирима, голямо щастие! Преместих се от Кюстендил в София, за да помагам. И наруших доста режима си на хранене. Както казах, лошите резултати не закъсняха: омазнен черен дроб, при това трета степен, удебелени артерии, което означава запушени с плаки. Всичко това показаха изследванията миналата година през август, когато дойдох в Боровец за гладолечение. Затова направих тези три дълги гладувания по 15 дни с едноседмични захранвания. Сега съм в клиниката за изследвания и няма как да не съм горда със себе си: от омазняването на черния дроб няма и помен, артериите са чисти, кръвната захар, общият и лошият холестерол са в нормите.

Разказвам тези неща, които могат да се сторят банални някому, само за да подчертая, колко мощно като профилактика е гладуването. Колко малки чудеса могат да се случат с негова помощ! И с помощта на този чудесен екип на клиниката, начело с неуморимата д-р Емилова. Аз основно правя гладуванията си в къщи, но в клиниката е по- различно. Енергията на хората, оптимизма им и истинската човечност сякаш те вземат на крилете си. Клиниката е един истински Университет за здраве!

Информацията и знанията, които попиваме в него ни дават шанса сами да се грижим за здравето си. Представям си така болниците на бъдещето: не тъжни и омотани в кабели безпомощни хора, които чакат примирено поредната порция лекарства, а хора енергични, дисциплинирани и ведри, които работят за своето здраве. Лекари, които не са намръщени, винаги критични и затворени, а лекари подкрепящи, внимателни, човечни, посветени на професията си, както в клиниката на д-р Емилова.

Клиники, в които да се използва силата на природата, на чистия въздух, на движението, на груповата психотерапия, на йогата и защо не – на изкуството – което тук също е вид терапия. Клиники, които обогатяват знанията на обикновените хора за силата на природната медицина. Тогава ще има много повече щастливи хора.

Рецепта

Червен ориз със зеленчуци

Червеният ориз е пълнозърнест и е ценен за организма с високото си съдържание на витамини, микроелементи и фибри. 
Най-напред сваряваме ориза във вода в съотношение 1 чаша ориз, 2 ½ чаши вода. Когато водата изври, го сваляме от котлона и подправяме с малко зехтин екстра върджин и лимонов сок. На пара или задушени в малко вода приготвяме зеленчуците – накъсани розички броколи, лук и чесън, моркови, пащърнак, тиквички. Отцеждаме и смесваме с ориза, подправяме с авокадо, нарязано на кубчета, магданоз и бейби спанак. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Милена Попова

Този уебсайт използва "бисквитки"