Джан Дзъи, сексбогиня от Изток със спомени на гейша

Китайската кинозвезда е обявена за една от 50-те най-красиви жени на света

Прелестната дама е била четири пъти член на журито на кинофестивала в Кан

Член е на Китайската комунистическа партия, живее в Хонконг, има син и дъщеря

Завладява Холивуд, но секс-скандал в родината я напъжда от филмовата Мека

Не е лесно да се пише за китайската секс богиня Джан Дзъи, но не защото се намира оскъдна информация за нея. Обратното – мрежата е пълна с биографични бележки, с всякакви критични статии за изявите ѝ на големия екран, с арт-преклонения пред неземната ѝ хубост, та дори и с хули. Но тя е толкова ефирно създание и в прекия, и в преносния смисъл, толкова неуловима и омайна е във финеса си, че е трудно да я изваеш словесно върху две вестникарски страници. А трябва, тъй като от последните години на миналия век и до днес на нея се прекланят и я сънуват милиарди мъже и жени не само от Азия, но също така от Америка и Европа. И усетила властта над всички тях с красотата и величавото си излъчване, Джан Дзъи никак не се колебае да достави радост на онази шепа щастливци, които си е пожелала. Разбира се, и да получи радост от тях, тъй като заслужава да бъде овъзмездена с много обич, както за щедрото раздаване на ласки, така и за майсторски сътворените от нея извечни образи на азиатски жени – легенди.

Така в лентата „Мемоарите на една гейша“ тя кипи от чувственост, в „Тигър и дракон“ героинята ѝ лети като нинджа, а в „Нямам думи“ потъва шеметно във водовъртежа на любовта. И навсякъде Джан Дзъи е съвсем неповторима, защото ако разкрива лице в лице невероятната си красота, тя винаги крие старателно чувствата си, за да бъде желана, загадъчна, необяснима. Такава, каквато е в живота, още повече, че като истинска китайка тя уважава направо прекомерно неприкосновеността на личния живот и е изключително скромна не само пред непознати, но дори и пред близки хора.

И когато веднъж репортер на френското списание за дами „Ел“ я пита дали не е шокирана от манията на западняците да парадират със своята сексуалност, тя нищо не отговаря, а прави непонятно изненадващ жест - крие лицето си в кърпа, сякаш дърпа завеса. После казва за Мерлин Монро, че въпреки трагичната ѝ съдба и нейната планетарна популярност, тя не я харесва, като обяснява защо: „Мерлин Монро е твърде секси, твърде очевидна, твърде лесно е всичко при нея...“ А що се отнася до превъплъщението ѝ в символ на сексуалните фантазии в „Мемоарите на една гейша“, Джан Дзъи обяснява: „Ако бъда запомнена като привлекателен и желан обект на страстта, това означава просто, че съм си изиграла добре ролята. Знаете ли, във филма „Тигър и Дракон“, който ме направи известна в Китай, моята героиня летеше. Но това не означава, че в реалния живот аз летя, като по същия начин стоят и нещата със секса. Защо трябва да се преекспонира, когато е съвсем естествена потребност?“

Подобни възгледи са съвсем разбираеми, като се има предвид къде е расла и възпитавана най-популярната в света китайска актриса. Родена е в Пекин на 9 февруари 1979 г., баща ѝ е работил като икономист в голямо промишлено предприятие на Народната република, майка ѝ е била учителка в детска градина, двамата са членове на Китайската комунистическа партия.

Когато е в първи клас семейни приятели изразяват загриженост за слабоватия външен вид на момиченцето и за да израсне по-силно и здраво, родителите му решават да го запишат в танцова школа и в гимнастическа зала. Така, преди да стане актриса, малката Дзъи, както е първото ѝ име, означаващо нещо като радостно или щастливо дете, тя прекарва много години в учене на традиционни китайски танци първо в пионерски детски дом, а после в престижната Танцова академия на Пекин. И, независимо че през 1994 г. печели голямата награда на националния младежки танцов конкурс, петнайсетгодишното девойче решава, че неговото призвание не са танците, тъй като смята, че чрез тях не може да даде най-доброто от себе си. И на своя глава кандидатства в Централната академия за драматично изкуство в Пекин, приемат я и тя се записва, като казва на родителите си постфактум какви ги е свършила.

Оказва се, че интуицията ѝ не я е излъгала, тъй като още в първи курс впечатлява преподавателите си и е поканена да участва в нискобюджетния телевизионен филм „Докосване на звездна светлина“. Малко по-късно, едва навършила 20 г., през 1999 г., тя се снима в главната роля на лентата на известния китайски режисьор Джан Имоу „Пътят към дома“. Успехът е страхотен, през 2000 г. още вятър в платната на нейната популярност надува цитираната лента „Тигър и дракон“ и милиардната ѝ родина буквално я обожествява.

Талантът и хубостта ѝ бързо прехвърлят границите на вече отворилия се към света Китай и Джан Дзъи е поканена в Холивуд, където през 2001 г. партнира на екранния крал на азиатските бойни изкуства Джеки Чан. Снимат заедно първия американски филм на актрисата - „Час пик 2“, като принос за огромния успех на лентата има с участието си в него друг известен холивудски ас и цветнокож симпатяга – Крис Тъкър. Та, според ровещите се из чаршафите на звездите отвъд Океана издания именно те двамата – Чан и Тъкър, са първите, които китайската актриса вкарва в леглото си на калифорнийска земя. Защото преди да се появи там, в Китайската народна република за сантиментално-сексуалния живот на красивата млада жена се знае единствено, че тя е споделяла постелите на режисьора, който я прави известна с „Пътя към дома“ – Джан Имоу. Както и да е, но след „Час Пик 2“ следват бързо-бързо лентите „Тигър и дракон“, „Пустинната принцеса“, „Герой“ и др., които направо повалят Америка в краката Джан Дзъи. И тогава може би най-популярното светско списание на САЩ - „Пийпъл“ я обявява за една от петдесетте най-красиви жени на планетата за десетилетието.

Междувременно без много шум, но все пак неуспявайки да избяга от зоркото око на жълтите хроникьори, миловидната и изискана китайка сменя още двама партньори в леглото си – популярните в Холивуд актьори, все от азиатско потекло, Тони Леунг и Енди Лоу. Библията на непотвърдените американски мълви „Ескуайър“ по онова време хвърля в прегръдките на Дзъи и световно известния „полуазиатец“, тоест холивудския ас с китайско-хавайски корени Киану Рийвс. Но според други издания свалката между двамата е  с по-късна дата, след излизането на екран на лентата „Мемоарите на една гейша“ на режисьора Роб Маршал, когато около нежната като орхидея млада жена започва да ври и кипи от обожатели. Въртят се из медиите като „обекти на свалки-еднодневки“ имената на 5-6 популярни актьори и продуценти, но със сигурност се знае, че за повече от месец китайката е била близка с по-възрастния от нея с четвърт век, но винаги усмихнат холивудски „мачо“ Денис Куейд. А след него сдобилата се благодарение на „мемоарите“ със световна слава чаровница, завъртява главата на гаджето на английската топ-манекенка Кейт Мос – Авив Нове. Той е свръх богат израелски бизнесмен, с когото, както писа френското списание „Гала“, холивудската звезда от Пекин живее под един покрив „на приливи и отливи“ от 2006-та до 2010 г.

На филмовия фестивал в Кан.

След „Мемоарите на една гейша“ и след като спечелва за главната си героиня в лентата престижната американска филмова награда „Златен глобус“, Джан Дзъи става много популярна в Европа, а във Франция направо започват да я носят на ръце. И през 2006 г. тя е поканена за член на международното жури на най-известната в света филмова фиеста – този в Кан. Оценява участващите в конкурсната програма ленти заедно със знойната сексбомба Моника Белучи, с която стават приятелки. Но според клюката дружбата им секва, когато съпругът на италианката Венсан Касел скача на Дзъи и тя съвсем не му се противи. В интерес на истината, във Франция всичко ѝ харесва страхотно, още повече, че актрисата отдавна била фенка на модния бранд „Луи Вютон“, тъй като според собствените ѝ думи през нейните тийнейджърски години в Китай той бил другото име на Хексагона. Съответно след 2006 г. тя започва да се задържа по-дълго време в Париж и из райските кътчета по Лазурния бряг, най-често в компанията на споменатия тогавашен спътник в живота й Авив Нове.

Но в моменти на обобщените като „отливи“ от сп. „Гала“ техни разлъки, за жълтите издания покрай Сена Дзъи намирала бързо щастливи мигновения в прегръдките на известния френски актьор от френски произход Чеки Карио, на изгряващия тогава колос на днешното френско кино Жан Дьюжарден и на английската легенда Хю Грант, с когото снимат дори филм. В същото време тя непрекъснато е канена на кинофестивала в Кан, за да журира различни секции на проявата, но през 2011 г. изненадващо не се явява на станалото нейно обичайно за месец май работно място.

С Хю Грант

А почитателите и приятелите изпадат в недоумение, което след броени дни прераства в ужас, защото меродавното в Хонконг издание „Епъл Дейли“, американският вестник „Ню Йорк пост“ и няколко популярни в САЩ сайта нарочват Джан Дзъи не за волна развратница, не за гейша, тоест за раздаваща радост и забава елитна куртизанка, а за най-долна... проститутка! Нещо повече – според въпросните медии нежната красавица  била продала чара си не на кого да е, а на няколко видни и ненавиждани родни политици, начело с „червения принц“ на Пекин - Бо Силай, който в периода 2007 – 2011 г. заемал баровския пост министър на външната търговия на Китай. Ама ако се вярва на атакувалите я безмилостно медии, Бо Силай и другите висши партийни функционери не били единствените, които се били отъркали о нежната кожа на ефирното създание - в кюпа на мераклиите за плътта ѝ имало също така няколко тачени и много богати мениджъри на индустриални гиганти на Народната република. И от всички тях, според медиите, Джан Дзъи била натрупала за 3-4 години състояние от над 100 млн. долара, тъй като вземала за нощ 6-7 цифрени суми в западна валута!

Скандалът придобива планетарни измерения, а водещи световни медии буквално се надпреварват да публикуват припечеленото от Джан Дзъи или нейния „ценоразпис“. Така например американската телевизия „Фокс Нюз“ говори за припечелени общо от „свръх елитната жрица“ 110 млн. долара, английският „Дейли Мейл“ споменава 64 млн. паунда или 79 млн. евро, докато иначе сериозният френски всекидневник „Фигаро“ фиксира еднократната тарифа за преспиване с любимката на Китай на 1,2 млн. евро...

„Всичко това е абсолютна лъжа!“ – с тази кратка реплика Джан Дзъи реагира на скандала в китайския вариант на „Туитър“, но за съжаление хвърлената върху имиджа ѝ кал не може да бъде измита с няколкото думи. Още повече, че официален Китай сякаш не обръща внимание на международната шумотевица около най-популярната и обичана негова актриса, камо ли да я защити. Хубавото е, че Джан Дзъи остава все така тачена в родината си, там тя продължава да се изявява изключително в главни филмови и театрални роли, но за съжаление в Холивуд и в Кан след 2011 г. тя ще бъде „персона нон грата“, тоест нежелана. Като мнозина кинокритици и днес се чудят дали скандалът покрай „проститутката Дзъи“ не е скалъпен с цел дискредитирането на актрисата от лица, недолюбващите нея и Китай във филмовата Мека и из западните кинаджийски среди? Или пък в родината ѝ някой вбесен от популярността й културтрегер, не бил решил с умело изфабрикуван компромат да клъцне връзките на членката на Китайската комунистическа партия със западния капитализъм? Може би никога няма да бъде намерен отговор на двата въпроса, но по-важното е, че дори и да е раздавала ласки на партийни другари, Джан Дзъи със сигурност не го е правила насила и безплатно, а точно обратното. С две думи вихрила се е като истинска секс богиня!

А иначе на китайския филмов небосклон и в цяла Азия кинозвездата Джан Дзъи продължава да блести все така ярко. И продължава да бъде щастливо омъжена за известния в Китай певец Уанг Фенг, който през 2013 г. я моли да му стане съпруга с... дрон! Ами навръх рождения ѝ ден и докато разрязва огромната торта, хвърчилото спира пред нея с увесена малка кошничка, в която има фрашкан с диаманти годежен пръстен. После, през 2014 г. семейството се сдобива с дъщеричка, през 2021 г. им се ражда син и сега си живее в Хонконг. А преди няколко месеца 44-годишната Джан Дзъи бе председател на журито на най-известния филмов фестивал в Япония.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"