Едно авокадо на ден понижава холестерола

Авокадото често се включва като препоръка в здравословни диети. Учените също са установили редица ползи от консумацията му. В това число, ново проучване, което установява, че яденето на едно авокадо на ден не води до увеличаване на теглото, а същевременно може да допринесе за понижаване на "лошия" холестерол. Изследването е публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.

Намаляването на т.нар. "лош" холестерол е важно, защото той може да бъде предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Освен това е известно, че авокадото съдържа фибри, също витамините C и K, както и много други полезни вещества.

Учените изследват ползите за здравето от яденето на едно авокадо на ден в продължение на шест месеца. Целта е била да се проследи дали консумацията му помага да се намали обиколката на талията и мазнините на това място. Наблюдават се също други показатели, като нивата на холестерол, телесното тегло, индекса на телесната маса и отражението, което дава върху качеството на живот.

Участниците в изследването са били разделени на две групи, които включвали по около 500 човека. Показателите им са отчитани и следени през определен период от време. Като цяло не се наблюдават съществени разлики в двете групи, освен по отношение на холестерола. Отчита се, че когато в дневното меню присъства авокадо, не се наблюдава повишаване на телесното тегло.

Учените обръщат внимание, че присъствието само на една здравословна храна в дневното меню не е достатъчно, за да се подобри съществено здравето на човека. Ако са нужни по-съществени ползи за здравето, желателно е да се изготви и следва определена диета, която включва повече хранителни продукти. Все пак, ако имате нужда да коригирате нивата на холестерола си, яденето по едно авокадо на ден е добра възможност да го направите.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Силвия Аризанова

Този уебсайт използва "бисквитки"