Живеем най-малко сред европейците

В Испания и Италия достигат най-голяма възраст

В София животът е най-дълъг

Жените разполагат със 7 години повече от мъжете

Българите живеят най-малко сред гражданите на страните от ЕС. Очакваната средна продължителност на живота в страната е 74,9 години, като се увеличава с 0,1 година, обявиха от Националния статистически институт. България е страната с най-ниска продължителност на живота на населението в ЕС. Точно пред нас е Латвия със 75,1 г. и Румъния със 75,3 г.

С най-висока продължителност на живота в ЕС са Испания (83,5 г.) и Италия (83,4 г.). Оказва се, че в тези страни хората разполагат с 8,5 години и половина повече живот от нас. И ако се пенсионираме на една и съща възраст като италианците това означава, че те ще получават пенсията си над 8,5 години повече.

На следващо място по продължителност на живота в ЕС са Франция и Кипър с 82,9 години. А челната петица в ЕС се допълва от Швеция (82,6 г.).

Мъжете в България живеят средно по 71,5 години, а жените разполагат със 7 години повече и достигат средно до 78,5 години, обявиха от НСИ. За периода между 2009 г. и 2019 г. средната продължителност на живота е при мъжете се е увеличила с 1,6 години, а при жените - с 1,4 г.

Много различен е и животът в градовете и селата, показват още данните на НСИ. Средната продължителност на живота на хората в градовете е с 3 години по-висока (75,8 години) отколкото на тези в селата (72,8 г.). Причината за това вероятно е по-добрият достъп до здравеопазване в градовете.

В отделните райони на страната очакваната продължителност на живота варира от 72,8 години в област Враца и област Сливен до 76,7 години в областите София (столица) и Кърджали. Общо в осем области хората достигат по-голяма възраст от средната за страната. Освен столицата и Кърджали, това са Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Смолян и Хасково. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8,9 г.), а най-малка - в Кърджали (5,7 г.).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"