След разкритието на "Труд", че Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни мляко чрез промяна на БДС стандарта, от Министерство на земеделието, храните и горите днес обявиха в официално съобщение, че не подкрепят предложението.
Както "Труд" писа днес, на 16 юни се очаква чиновниците от въпросния институт да разрешат две промени, които ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт.
Становището на земеделското министерство ще бъде изпратено до БИС, където на технически комитет на 16 юни ще бъде разгледано предложението. Министерството изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко – лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.
Министерството на земеделието, храните и горите държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността.