Граждани към Калин Калпакчиев: Спиш ли спокойно?

Започна масова евтаназия на прасета във видинска ферма заради чумата

Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

Линейка откара генералния директор на БНР

Съдия Калпакчиев освободил Полфрийман заради „положителни характеристики“ на хелзинкския комитет и пастор

Христо Монов, баща на студента, убит от Полфрийман, пред „Труд“: Съдия Калпакчиев показа колко е зависим

Деми Мур призна за изневерите и тройките с Аштън Къчър

Николай Малинов получил 2,2 млн. рубли от института на Решетников и 31 515 евро от „Бромак“ на Цветан Василев Прокуратурата публикува още доказателства по разследването за шпионския скандал

Милен Михов, Обединени патриоти: Учудени сме от решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман

Интерактивна игра разкрива любопитни факти за Варна

Фандъкова: Започваме подготовката и организацията за откриването на първия детски медицински център

Красимир Ципов: Калин Калпакчиев дължи отговор на близките на убитото момче

Разкриха взлом на магазин за компютърна и офис техника в Търговище Откраднатите таблети, телефони, скъп лаптоп ще бъдат върнати

Бойко Борисов: Като премиер не мога да коментирам решението на съда за Полфрийман, но всички знаем какъв е отговорът

Миролюба Бенатова: В таксиметровите среди ме приеха с недоверие, но все пак ми дадоха шанс

Точат ножа за киселото ни мляко С фалшиви предложения искат разреждане на полезните бактерии

Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни мляко. Очаква се на 16 юни чиновниците от въпросния институт да разрешат две промени, които ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт.

Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS). Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала. Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта “българско кисело мляко”.

03-1-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b5-1-2

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко. Предложението е внесено от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД. Проверка на “Труд” установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов. Тя обяснила, че за разреждането на бактериите решение все още не е взето и на 16 юни ще стане ясна съдбата на внесеното предложение. От БАБХ отрекоха да са внасяли подобно предложение. Същото направи и собственикът на “Вамид 2002” Васил Николов. Вчера той изпрати декларация до института по стандартизация, в която посочва, че не се е подписвал под искане за изменения в БДС за киселото мляко.

Депутатът от БСП Румен Николов депозира въпрос към земеделския министър Румен Порожанов за съдбата на българското кисело мляко.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. А Булгартабак и марките цигари БТ,Фемина,Арда,Стюрдеса и др. Тях кой ги отградна? Правят се на дръж ми шапката управляват татовите адютанти. А народа потънал в мизррия…..

 2. ПРОДАЖНА БЪЛГАРСКА ПОМИЯ.ГЪРЦИТЕ СА ОТКРАДНАЛИ КИСЕЛОТО НИ МЛЯКО И ПО-СВЕТА ГО ЗНАЯТ КАТО “ ЬОГУРТ“.ПРИМЕР АВСТРАЛИЯ.ЗАЩО БЕ БЪЛГАРСКА ПРОДАЖНА ПАПЛАЧ ПОЗВОЛЯВАТЕ?

  Oтговор

 3. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се превръща в Българска агенция по безстопанственост на храните.

 4. Данайските цигани/това са гърците/,откакто са стъпили на европейския континент 15 век преди Христа,по всякакъв начин се стремят да унищожат тракийската цивилизация и народ.Така и до днес.Това е племе ,което живее като паразит .Да се знае….

 5. Предложението за промяна на стандарт БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“ по отношение на бактериите е внесено официално в Българския институт за стандартизация (БИС) от Министерство на земеделието и храните. БИС е длъжен да разгледа всяко внесено предложение за разработване или промяна на български стандарт. В момента тече обществено допитване за новата работна тема. Още не е решено 1. Дали ще се променя стандарта и 2. Как ще се променя стандарта. Трябва да се знае, че „чиновниците“ в БИС не пишат стандартите. Тази дейност се върши от широки работни групи, в които са включени всички заинтересовани – производители, лаборатории, министерства, контролни органи, браншови асоциации, университети и т.н. Решенията се вземат колективно с консенсус. Ако такъв не се постигне, не се разработва/променя стандарт. Ясно е, че сензационните новини продават вестниците, но трябва поне малко да отговарят на истината.

  1. Вероятно сте права, г-жо Дабижева, че вашият институт не може да отклони разглеждане на предложение за промяна в стандартите. Но можете поне да се противопоставите на този явен опит за унищожаване на последния автентичен български продукт, известен по цял свят! Очевидно министерството на земеделието в лицето на директорката на дирекция “Политики по агрохранителната верига” има определен интерес да преразгледа БДС за киселото мляко, което е много жалко! Дано този път всички страни в този абсурд проявят разум и загърбят личните си интереси в полза на тези на цялото общество!
   Желая ви успех!

 6. Бе тази докторка не е ли същата която беше и в далаверата с ваксините по говедата ?
  Дано поне този министър обърне внимание на хаоса и корупцията които се вихрят в МЗХ и БАБХ. Или и той ще е послушко.

 7. Нищо чудно, че на гърците им викат „малаки“. Добре че далеч не всички са такива

 8. Истинското българско кисело мляко съдържа милиони живи полезни и лечебни Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус и в него няма сухо мляко. В Япония, където всеки ден ядат масово кисело мляко, то се прави с оригинална българска закваска, чиито щамове японците купуват от България. БДС (бълг. държ. стандарт) от преди 1989 г. беше гаранция за качество на съдържанието, за съжаление СДС, които разрушиха всичко в България и в частност Иван Костов, премахнаха изискването за БДС, както махнаха и лабораториите по големите пазари, които изследваха зеленчуците за нитрати и пестициди. Закваските без тези специфични български полезни бактерии са по-евтини и производителите имат интерес от тях, но това НЕ е кисело мляко, а някаква млечна субстанция. Аз още помня уханието на истинското кисело мляко от преди много години и превъзходния му вкус, които днес почти ги няма. Защо сме толкова глупави и не си защитаваме оригиналните български продукти, а позволяваме да ги развалят и крадат?

 9. Рецептата за приготвяне в домашни условия на ИСТИНСКО кисело мляко е проста и достъпна за ВСЕКИ, който е в Българските земи. Така ,че имаш крава пиеш(ядеш кисело) мляко.Да живей България!!!?

  1. Помниш бабината си! Рецептата е проста, ама ингредиента на закваската хич не е. От това дали е лактобацилус или стрептококус зависи дали ще се получи кисело мляко или йогурт. Та на въпроса, ако в магазинната мрежа продават йогурт, бабината ти трънкина ще ядеш кисело мляко, заквасено с такива бактерии! Апропо, лактобацилус в нормални условия вирее само в България. От това може да се печелят сериозни пари. Но с парите расте и славата на България, а това бърка в задниците на византийците. Сещингс, защо го правят? Затвор за безродниците, продаващи българщината!!!

 10. Абе не нам тия! няма как директор на дирекция да направи такова предложение „през главата“ на министъра! Тук явно има далавера на Зоров, Порожанов, Кацарчев ……

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.