Кеворк Кеворкян: Себе си да преместят някъде (коментари за статията)

Кеворк Кеворкян написа специално за “Труд” текста “Себе си да преместят някъде”, който бе публикуван на 11 септември. Коментарът му по повод преместването на пленарната зала на Народното събрание в бившия Партиен дом бе сред най-четените в сайта trud.bg, а освен това предизвика хиляди харесвания във фейсбук, както и стотици коментари. Ето малка част от текста на журналиста, превърнал предаването си “Всяка неделя” в институция:

“Изобщо не бива да се учудваме, че преместват Парламента: те биха преместили и Земното кълбо, та да са все на припек от слънчевата му страна. И Времето дори биха спрели, за да си останат в Парламента, където и да е той - завинаги завинтени за креслата си.

Това са комплексари, нека го кажем направо. Хора, лишени от всякакво чувство за историчност. За тях Историята е някаква зла сила, която ги плаши, тя е техният екзекутор, понеже им отнема измамното усещане, че представляват нещо значимо...”

Предлагаме ви някои от най-любопитните и силни коментари, които читателите и последователите на Кеворк Кеворкян написаха под текста му във фейсбук:

Живко Ангелов

Вместо НИМ да е в тази сграда и да покажем на света българското културно-историческо наследство, ще имаме сграда с чиновници.

Aтанас Балабанов

По-добре беше да си вземат пейките, заедно с машинките за гласуване и да си провеждат безсмислените уйдурми на Бонсови поляни или в лозето на Габровски. Да си се върнат там, откъдето са тръгнали. Нали искат “рестарт” (каква хубава дума само, чудя се как да я преведа)?!

Teodora Valcheva

С пари могат да си купят много, каквото си поискат, но никога СТИЛ и КЛАСА. Това е ВОЙНСТВАЩАТА ПРОСТОТИЯ. Нея владеят до съвършенство!

Лиляна Лилова

Това е най-правилният анализ на сегашния парламент и действията му. От него се разбира и как трябва да реагират след него присъстващите в парламента, ако са истински парламентаристи, както и тъжната истина за това как в действителност ще реагират присъстващите в момента там.

Zlatka Dimova

“ГАЗЕНИ ФЕНЕРИ, КОИТО ИСКАТ ДА МИНАВАТ ЗА МОРСКИ ФАРОВЕ.” Неподражаем и кеворкиращ и, за съжаление, безмилостно прав...

Елка Петрова

Точно така мисля и аз - блудният син се завръща. Но защо с великата си простотия унищожиха втората концертна зала след зала “България”, с великолепна акустика? Било им тясно в Народното събрание. Как преди тях на никого не му беше тясно, какво безсрамие! Парламентът не е тесен, просто депутатите и чиновниците са Много!

Maria Bakalova

Преместването е осъществено, а красивата зала, изградена от естествени, скъпи, качествени материали, е унищожена. Унищожиха ценното и трайното. Чудя се - какви са тези архитекти, позволили тази замяна.

Joloro Rose

Безумието е чудовищно! Група хора окрадоха и унищожиха една многовековна държава. Те са обезумели, заслепени и деградирали.

Антоанета Мицева

Сещам се за един разказ на Петър Незнакомов, който с подходящия за епохата езоповски език, беше описал духовната нищета на всеки новодошъл във властта властолюбец, който пренаписва историята, като поставя себе си в началото и... следствието беше, че в крайна сметка се оказа, че просто няма такава история, няма такава държава (не партията на Слави), няма такъв народ... А бившият Партиен дом, според мен, е обработен да прилича на евродепутатската мечта на родните “народни представители”, да свикват с “европейския” дизайн...

Margarita Dimova

Велик журналист! За съжаление, от 30 години умишлено тласкат България към небитието! Сега е заключителният етап! Ако този процес не бъде спрян, България изчезва!

Артур Христов

Преместват работните си места, няма лошо, но лошото е, че развалят хубавото (имам предвид тавана) красота, може би уникат, а те прас - няма го, сякаш искат да пречистят душите си, искат да забравят миналото си, но това, което си оставил след изхождането си, то продължава да мирише.
Арогантност, алчност, незачитане на мнение, обиждане на обикновените хора, насилие, глухота, незаменимият, те това е лицето на днешните силни на деня. На тези, които са облечени с власт, най-често им се вижда задникът. Те кроят шапки на нас, а има още, които им свалят шапки...
Много малко останаха журналистите от ранга на Кеворкян, Томов, Димитри Иванов, които компетентно, без заобикалки пишат за събитията и нещата от живота, а бе както са казали - право куме в очите.

Симеон Петков

Казвал съм го вече, но ще го повторя - когато Ви чета, аз си подарявам удоволствие.
Изгубихме смисъла. Забравихме за висшите цели за развитието на обществото и държавата и сведохме нещата до едното Преместване. Преместваме всичко. Парламент! История! Личности! Съдбата на Родината си! И всичко това, само и само, за да могат едни дребни хорица с още по-дребни идеи да останат на власт! Българската политическа класа се е превърнала в лека жена. Всеки може да я купи, да я ползва, да я Премести!
Срамувам се от българските политици. Срамувам се и от себе си, че не намерих начин да и се противопоставя качествено! Преместването е вандалщина!

Galya Vasileva

Успяхте да ме накарате да премина през целия спектър на емоции от смях, гняв, разочарование,... на моменти и отчаяние от низостта собствената на депутатите, които трябваше да бъдат елита, мозъчния тръст на държавата,... а се оказаха безмозъчни тарикати без морал и достойнство, на всичкото отгоре кой от кого по-бездарни, невежи и некадърни... с много малки изключения, които са пренебрежимо малко, за да повлияят... Изхабени от презадоволени и оядени с власт тумори! Господ да ни прости на всички! - на нас, че го позволихме и търпяхме, на тях - че се самозабравиха и бяха обявени за най-позорните управници!!!

Валентин Белински

Да, няма вече и помен от “СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА”! А старата сграда сигурно ще я продадат на някой турски милиардер, който ще издигне минарета от четирите и страни. И ние ще се пъчим в Европарламента с това, че сме много толерантни и ето на! - имаме джамия на 30 метра от православния храм Св. “Александър Невски”.

Недка Кисеркова

А аз си мислех, че съм единствената, която е против това преместване. Като приказките им - преливане от пусто в празно. Какво, по-удобно ли им е? По-красиво ли е? Не и не! Е, по-мащабно със сигурност! Но нали говорят, че ще предложат да намалят броя на депутатите? За какво им е тогава този стар “хамбар”? Той става за музей на соц. мегаломанията. Или ще стане музей на герберските снобски претенции!?
Били ли са един ден поне сред обикновените трудови хора в гарсониерки-душегубки? Или все им е тясно за дебелотелесието! Да се разширяват още, но някъде извън България. Тук не ни трябват продажници, незачитащи традициите на родния парламентаризъм! Затова подкрепям позицията Ви, г-н Кеворкян!

Ekaterina Dimitrova

Е, преместиха се!!!
И КАТО ги гледам, им е много удобно! Явно, последните ни народни ХРАНТУТНИЦИ са имунизирани за чувство за красиво!
Самата сграда предизвиква чувство за мегаломания, а залата са я съсипали с безвкусен интериор! Но пък иначе остатъка от СЪРПА и ЧУКА много им подхожда, като знаем от коя партия майка са се пръснали! ЗА ТОВА ОСТАВКА!!! Не сте заслужили да представлявате българския народ!

Симеон Краликов

Онемях, като сравних залата преди и след “ремонта”.

Баджова Ст. Ася

Тия каквото и да преместят, където и да го преместят, не могат да избягат от себе си, от своята простота, невежество, некадърност, некомпетентност, алчност, наглост.

Ина Влахова

ДА, предполагам, че не само Вие, Кеворк, не само аз и моите познати, но и много българи са си задали същия въпрос: Кому бе необходимо преместването на сакралната институция Парламент от площад Народно събрание с паметника на Арнолдо Дзоки... в бившия партиен дом! В конгресната компартийна зала... Нима Герб е вече партията-държава на новия Тодор Живков - БъБъ?

Tanya Ilieva

Разделението прави силата!!! Това ще е мотото на новото място.

Блага Кирилова

Онзи ден като разбрах, че депутатите заседават в новата зала в бившия Партиен дом, ми стана някак празно. Стори ми се, че е изчезнала една епоха, изчезнала е традицията, духа на парламентаризма. Не че те отдавна не са го унищожили с простотията и неадекватността си, но старата сграда е нашето минало. Тя помни какви ли не дебати, какви ли не борби. Като студентка съм влизала няколко пъти в Парламента на сесиите за приемане на бюджета и винаги съм чувствала невероятен респект. Мисля, че това, което направиха е кощунство, даже по-скоро престъпление спрямо историята ни. Грозно е и грандоманско, и в никакъв случай уважение към историята.

Ebn Al Nared

Дано от тази “автогара” хванат следващия автобус към небитието и повече никога не чуем за тези бездарници. А от старата сграда на парламента нека направят мавзолей на демокрацията - така и така е погребана у нас.

Венера Константинова

Поздравления, г-н Кеворкян, за написаното, както винаги безпощадно точен! От хора без култура какво може да се очаква освен войнстваща простотия и самодейност! Съсипаха се много архитектурни паметници, подмениха се много морални стойности, опростачването е на всички нива, жалко за нашия народ и за нашата хубава страна!

Фи Кус

Дайте го по просто, партиен дом на опечалените!

Баджова Ст. Ася

Тия каквото и да преместят, където и да го преместят не могат да избягат от себе си, от своята простота, невежество, некадърност, некомпетентност, алчност, наглост.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"