Новите 240 избират председател на парламента

Часове преди първото заседание на 48-ото Народно събрание и клетвата на депутатите, четирима са кандидатите за председател на парламента. 

ГЕРБ издигат Росен Желязков за председател на парламента. Той беше министър на транспорта в последния кабинет на Бойко Борисов и депутат в предишните събрания.

„Продължаваме промяната” предлагат Никола Минчев, свален като председател на парламента непосредствено преди успешния вот на недоверие към кабинета "Петков".

БСП също издигнаха свой кандидат - Кристиан Вигенин, народен представител в 7 парламента и четири пъти заместник-председател на НС.

"Възраждане" издигнаха официално кандидатурата на юриста Петър Петров за председател на Народното събрание. Ако той не бъде избран, от партията няма да подкрепят друга номинация.

От „Демократична България” обявиха, че ще подкрепят Никола Минчев, от ДПС и „Български възход” не направиха предварителни заявки.

Каква е процедурата

Пленарният ден започва с регистрация на народните представители (общо 240). Колко ще се регистрират е важно, защото с гласовете на половината плюс един започва процедурата по избора на нов председател. Ако се регистрират всички, трябват най-малко 121 гласа, за да има председател от първия тур.

Председател на парламента се избира по обичайно едни и същи правила.

"Избран е кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, се произвежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече гласове", пише в стенограмата от заседанието на предходното 47-о Народно събрание.

Това означава, че за да бъде избран кандидат от първия тур, ако всички депутати са на работа, ще му трябват поне 121 гласа. Тъй като това е почти изключено при разпределението и заявките на политическите сили, по всичко личи, че шеф на парламента ще бъде избран на втори тур.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"