Марк Уолбърг - Като лик за милиони

Бивш наркоман, затворник, расист, модел на „Кевин Клайн“, рапър, а до 2013 г. - само с основно образование. Чудесна характеристика за най-скъпоплатения актьор на Холивуд за 2016/2017 г.

Преди дни авторитетното списание “Форбс” публикува класацията си, от която стана ясно че за последните 12 месеца Марк Уолбърг е изместил Скалата от първото място. Актьорът от „Тед“ е заработил $68 милиона. Голям дял от печалбите му имат „Трансформърс: Последният рицар“, драмата Deepwater Horizon и комедията „Баща в излишък 2“, която предстои да излезе по кината.

“Мечтата ми е да изградя своя империя. Искам сам да финансирам и продуцирам филмите си, евентуално в собствено студио”, казва Уолбърг. Той има опит като изпълнителен директор на три филма - “Антураж”, “Как да преуспееш в Америка” и сериала “Престъпна империя”.

Животът му е олицетворение на американското чудо - как от абсолютна социална нула човекът с талант и предприемчивост може да достигне до върха в стълбицата. Уолбърг е деветото дете в католическото семейство на касиерка и шофьор на камион, ветеран от Корейската война. Роден е на 5 юни 1971 г. в Бостън. На 13 г. вече е кокаинов наркоман. До 15-ата си година има две обвинения за расистки нападения срещу по-малки афро-американчета, като при втория случай не само крещи, но замеря децата с камъни. На 16 г. на улицата пребива виетнамец с дървен кол и няколко часа по-късно удря с юмрук в окото втори виетнамец. При ареста брутално псува “всички жълтурковци”.

Ето какво си спомня от тези години: “Докато се вихрех като малолетен престъпник, едно гласче в главата ми все ми повтаряше, че рано или късно ще ида в затвора. Двама от братята ми вече бяха лежали. Сестра ми даже не знаех колко пъти е била зад решетките”.

Озовах се в пандиза сред същите тези хора, на които се опитвах да подражавам. Бях един от тях! И тогава осъзнах че всъщност - не, не исках такъв живот. Това беше едно от най-отвратителните места, които човек може да си представи. За нищо на света не трябваше да се връщам там.” Осъден е на две години затвор, но излежава само 45 дни.

Тъй като вече има известен музикален опит (три месеца в момчешката банда New Kids on the Block - всъщност той, макар и 13-годишен, е сред съоснователите, заедно с брат си Дони Уолбърг), излезлият от затвора Марк решава да се занимава с музика. През 1991 г. бандата Marky Mark and the Funky Bunch издава албума Music for the People. Продуцирана от по-големия му брат Дони, плочата има страхотен успех. Парчето Good Vibrations е номер едно в класацията на Billboard. Групата се разпада през 1993 г. Но видеото към Good Vibrations, в което Марк Уолбърг пръска сексапил по бицепси и плочки, прави впечатление на когото трябва. Така че през 1992 г. реформираният затворник-тире-рапър става и модна икона. Той се снима в серия от реклами на бельо на “Кевин Клайн” с Кейт Мос. Заснема и тренировъчно видео, подобно на това на Джейн Фонда, но с фитнес.

Причината за разпадането на групата е, че Марки е набелязал нова сфера на дейността си - като актьор. Първата му роля е в телевизионния филм The Substitute (“Заместникът”, 1993). Следващата година се снима с Дани Де Вито във Възрожденецът, а през 1995 - с Ди Каприо в “Баскетболни дневници”.

И така започва шеметната кариера на предприемчивия най-малък син на семейство Уолбърг.

От 2009 г. е женен за модела Риа Дънам, с която имат две дъщери и двама сина. Най-малкото им дете Брендън е на 9 г. Интересува се от крикет и притежава акции в крикет отбора “Барбадос трайдент”. Има своя верига за хамбургери “Уолбъргър” и риалити шоу във връзка с нея.

През май 2001 г основава фондация за грижи за младежи в безпътица. Също така активно подпомага център за бездомни майки и деца “Добрият пастир”.

Отгоре го пазят

Марк е трябвало да бъде сред пасажерите на фаталния полет 11 на 11 септември 2001 г., но в последния момент отменя резервацията. А коментарът му "ако аз се бях качил на този самолет, той нямаше да се разбие", е приет като безвкусна шега.

Макар и да е католик, подкрепя еднополовите бракове. През 2015 г. на аудиенция при папа Франциск му се извинява за шегите по негов адрес във филма "Тед 2". Понтифът простил и му осветил броеницата.

През 2014 г. Марк Уолбърг внася молба да бъде изчистено съдебното му досие въз основа на напълно промененото си поведение. Тя е отхвърлена.

ЗА НЕГО

От идол

за тийнейджърите стана

велик актьор

Американският актьор Марк Уолбърг е един от малцината уважавани шоумени, които успяха да извършат успешен преход от поп културен идол на тийнейджърите към утвърден актьор на големия екран.

Колин “Кол” Нийдъм,

основател на най-посещавания

в света кино сайт IMDB

Истински практикуващ християнин

Марк говори много открито за християнската си вяра. Въпреки имиджа си на корав пич и миналото си, което би накарало престъпник да се изчерви, Уолбърг влага нов смисъл в понятието “практикуващ християнин”. Той ходи всеки ден на църква и не пропуска да се моли. В интервютата си никога не пропуска да спомене как Бог го напътства и дава сила и как това осмисля всекидневния му живот.

Мартин Сондърс,

редактор на сп. Christian Today

Машина

за пари

Уолбърг не беше екшън герой, той постепенно еволюира в такъв. Той познава отлично кино бизнеса и това колко е важно да подбираш добри сценарии. Но дори и при тъпи сценарии като „Транс­формърс 5” той успя да спечели огромни пари в световен мащаб.

Пол Дергарабедиан,

US медиен анализатор

Отвратителен

като актьор

Ти си отвратителен актьор. Не даваш шанс на пратньорите си във филмите да се изкажат като хората. Последният ти филм е меко казано незавладяващ.

Актьорът Уил Ферел

при шеговита размяна на обиди

с Марк Уолбърг в радиошоуто “Хайде да се обиждаме”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кирил Клюмов

Този уебсайт използва "бисквитки"