Неприлично богатите на годината

За първи път през 2015 г. броят на свръхсъстоятелните надмина 1820 души - 180 повече от 2014 г.

Може вашите доходи да не растат стремглаво нагоре, но не такъв е случаят с 1826 избраници на съдбата, чиито загуби се измерват в милиони, а печалбите - в милиарди. Въпреки че в сравнение с най-имотния човек, живял някога - Джон Рокфелер, Бил Гейтс направо си е бедняк, той и през 2015 г. се класира на първо място по богатство в света в класацията на списание „Форбс”. И това е за 16 поредна година. Основателят на ”.айкрософт” беше детрониран само за един ден от престижното място. На 23 октомври изненадващо най-богат човек в света стана испанският текстилен бос Амансио Ортега. Той е човекът, който стои зад модния бранд Zara. Според изчисленията на „Форбс” Ортега притежава някакви си 79,8 млрд. долара - за всяка година от живота му по милиард. В същия ден парите на Бил Гейтс бяха едва 78,1 млрд. долара. До този момент Ортега влизаше в челната петица на престижната класация. Въпреки че бизнесът им е много различен, двамата си приличат по две неща - не са завършили университет (въпреки че Бил Гейтс все пак получи почетна диплома години след следването му в Харвард) и ходят облечени винаги скромно, но не и евтино. Ортега е роден в испанско работническо семейство и първата му работа е на „момче за всичко”. Днес той притежава над 6700 магазина по цял свят в близо 90 държави, сред които и България.

Ден по-късно обаче Ортега зае почетното второ място в класацията, след като акциите на компанията му спаднаха. Така Бил Гейтс отново стана безапелационен лидер на богатите, въпреки че за една година е загубил близо 1,1 млрд. долара от състоянието си.

Ортега от своя страна за една година е вкарал в сметките си близо 50 млрд. долара. За разлика от боса на ”.айкрософт” за испанеца се знае малко. Публичните му снимки са едва 200. Той пословично мрази журналистите и ревностно пази личния си живот. Живее в Ла Коруня в „скромна” пететажна сграда. Известен е с думите, че „човек трябва да се появява в медиите само 3 пъти - когато се роди, когато се ожени и когато умре.” За разлика от българските богаташи рядко ходи с охрана и често може да бъде забелязан в любимото си кафене или по улицата. Това не му пречи да притежава най-високата сграда в Мадрид „Торе Пикасо”. Неговият най-голям партньор е дъщеря му Марта, която е започнала работа като обикновена продавачка в магазините на татко, а днес управлява заедно с него несметните богатства.

След двамата лидери се наредиха финансовият корифей Уорън Бъфет и телекомуникационният факир от Мексико Карлос Слим.

За първи път в класацията на ”.орбс” има толкова много милиардери - със 180 повече от миналата година. За да влезе в челната двайсетица, човек трябва да притежава поне 29 млрд. долара, което все пак е по-нисък праг в сравнение с 2014 г., когато трябваха 31 млрд. Най-много богаташи в челото на класацията живеят в САЩ, а най-много милиардери има в Китай.

През 2015 г. възрастта на милиардерите пада осезателно. 46 от класираните от ”.орбс” са на възраст под 40 години. Най-богатият най-млад милиардер е 24-годишният Евън Шпигел, създател на мобилното приложение „Снапчат”. Той обаче разполага със скромния доход от 1,5 млрд. долара.

Две жени попадат в първите десет по богатство в света. Първата е французойката Лилиан Бетанкур, която стои зад козметичната марка „Лореал”. Тя е на 93 години и дъщеря й се съмнява в психичното й здраве, но зад гърба си има натрупани 40,1 млрд. долара. Лилиан през целия си живот доразвива бизнеса на баща си.

Бизнесът на своя свекър пък развива Кристи Уолтън, собственик на веригата супермаркети „Уолмарт”. Нейният съпруг Джон загива в самолетна катастрофа през 2005 г., оставяйки я вдовица с две деца и несметно богатство, равняващо се на почти 42 млрд. долара. В топ 10 на класацията влиза също така и друг представител на семейството - Джим Уолтън, брат на Джон.

Сред първите десет милиардери за тази година попадат също така собственикът на „Оракъл” Лари Елисън и индустриалният бос Дейвид Кох. Ако си мислите, че младият татко и основател на социалната мрежа „Фейсбук” Марк Зукърбург не е сред най-богатите, ще се заблудите - той влиза в почетната двайсетица.

Руските олигарси - със 74 млрд. долара по-бедни

За изминалата година руските милиардери са загубили над 74 млрд. долара заради наложените санкции. Но трудно можем да ги наречем бедни. Най-богатият руснак остава Владимир Потанин - шеф на металургичния гигант „Норникел” („Норилски никел”.. Той притежава скромните 15,4 млрд. долара. На второ място с 14,6 млрд. се нарежда Михаил Фридман, който за година губи 3 млрд. долара от състоянието си. Фридман е председател на надзорния съвет на „Алфа Груп”. Друг металургичен лидер заема третото място - Алишер Усманов, собственик на „Металинвест”. През миналата година Усманов заемаше почетното първо място в класацията на ”.орбс”. Четвърто, пето и шесто място заемат съответно Виктор Векселберг, Алексей Мордашов и шефът на „Лукойл” Вагит Алекперов.

Известният като много добър приятел на Путин - газовият крал Генадий Тимченко, е едва девети в класацията. Неговото най-добро постижение по рейтинг е било през 2014 г., когато заема шесто място сред най-богатите руснаци. Освен като основен прекупвач на синьо гориво за Европа Тимченко стана още по-известен и след като влезе в забранителните списъци на ЕС и САЩ. Заради това той беше принуден да продаде своята нефтогазова компания „Гъмвор” и пренесе бизнеса си почти изцяло на родна земя.

Един от най-известните руснаци в света и собственик на футболен клуб „Челси” Роман Абрамович тази година заема 12-о място с 9,1 млрд. долара.

Боксьор припечели 300 млн. долара

Най-печелившият спортист на годината без съмнение е боксьорът Флойд Мейуедър. Той заема почетната позиция за трети път. Само за година в сметките му са влезли 300 млн. долара. На второ място в класацията е филипинецът Мани Пакиао, също боксьор. Неговият доход обаче е наполовина по-нисък - 160 млн. долара. Доскорошният абсолютен шампион Владимир Кличко заема едва 69-о място със своите 22 млн. долара.

Третото място заема любимият спортист на дизайнерите за бельо Кристиано Роналдо. Въпреки че почти цяла година се забъркваше в скандали, футболистът на „Реал” Мадрид спечели 80 млн. долара. Това е с почти 7 млн. повече от неговия съотборник - аржентинеца Лионел Меси. Най-богатият тенисист остава Роджър Федерер с 67 млн. долара доход. Сред баскетболистите класацията се оглавява от Леброн Джеймс, Кевин Дюрант и Коби Брайънт. Известният като най-скъп спорт в света - голфът, също се хвали с милионери в първите десет на най-богатите спортисти - Фил Микелсон и Тайгър Удс (последния загуби престиж и пари след разводата си, причина за който стана негова изневяра).

Бившето гадже на българския тенисист Григор Димитров е едва 26-и по богатство спортист. Доходът на Мария Шарапова през периода юни 2014 - юни 2015 г. се изчислява на скромните 29,7 млн. долара.

Железният човек с железни доходи

За трети път най-печелившият актьор в света остава американецът Робърд Дауни-Джуниър. За година той е спечелил 80 млн. долара. 30 млн. от доходите му се дължат на поредната част на филма „Железният човек”. Той измести от лидерското място идола на тийнейджърките през 90-те Леонардо ди Каприо. Интересното е, че въпреки номинациите си за „Оскар” кариерата на Дауни-Джуниър беше приключила в началото на 2003 г. Преди това той беше осъден заради наркотици на 16 месеца затвор. Големият пробив в Холивуд при него дойде с филма на Гай Ричи „Шерлок Холмс” през 2009 г. След това името на актьора непрекъснато е в класациите за големи печалби.

На второ място по високи доходи е класиран Джеки Чан. Той е заработил скромните 50 млн. долара. След него в топ 10 са екшън героят Вин Дизел, Брадли Купър, Адам Сандлър и разбира се, Том Круз. В класацията на най-печелившите актьори влизат също трима индийци - Амитаб Башан, Акшай Кумар и Салман Кхан, всеки един от тях е заработил в Боливуд между 32 и 33 млн. долара тази година. На последното десето място е Марк Уолбърг.

Печалбите на актьорите могат да бъдат класирани и в отрицателен смисъл. Така например според последната класация на ”.орбс” най-надценяван актьор е Джони Деп, който носи едва 1,20 долара на всеки вложен в него долар. След него се нарежда Дейзъл Уошингтън - със скромната печалба от 6,5 долара, следван от Уил Ферел - 6,80 долара, Лиъм Ниисън - 7,20 долара, и на пето място - Уил Смит с 8,60 долара.

Дженифър Лоурънс няма да остане гладна

Въпреки че е само на 25 години, най-печелившата актриса в света е героинята от поредицата „Игрите на глада” Дженифър Лоурънс. Според ”.орбс” до средата на тази година тя е изкарала близо 52 млн. долара. Основният й източник на доходи са филмите и договорът й за рекламно лице с модната марка „Диор”.

На второ място сред богатите жени актриси се нарежда доскорошната любимка на Уди Алън Скарлет Йохансон. Трета в класацията е пухкавата Мелиса Маккарти. Най-голям спад в подреждането бележи миналогодишната победителка Сандра Бълок с нейните 8 млн. долара. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл